Vijesti

Saznajte koji fakulteti su najpopularniji među budućim brucošima, gdje ima, a gdje više nema mjesta

Stanje na Univerzitetu u Banjluci što se tiče upisnih kvota uopšte nije alarmantno, jer već sada za svaki fakultet vlada minimalano 50 odsto zainteresovanosti. Na Fakultetu bezbjednosnih nauka interesovanje je bilo 100%, pa drugog upisnog roka neće ni biti.

To je za Srpskainfo potvrdio i viši stručni saradnik za odnose sa javnošću banjalučkog Univerziteta Dario Stanković, te naglasio da je zainteresovanost za studiranje na ovom univerzitetu u blagom porastu u odnosu na lani.

Prijemne ispite na fakultetima banjalučkog Univerziteta u prvom upisnom roku polagalo je 2.065 studenata, a plan je da Univerzitet u Banjaluci upiše ukupno 2.640 studenata – rekao je Stanković.

Objasnio je da su ovo podaci bez kanidata koji polažu prijemni ispit na Medicinskom fakultetu, ali na engleskom jeziku.

-Već je evidentno da će biti organizovan drugi, a možda čak i treći upisni rok. Najveće intresovanje ove godine vlada za Medicinski fakultet, psihologiju na Filozofskom fakultetu, Akademiju umjetnosti, ali i Elektrotehnički fakultet, a tu su i Pravni fakultet, te Ekonomski fakultet – rekao je Stanković.

U odnosu na prošlu godinu, kako naglašava, postoji povećanje broja zaintersovanih za upis na Rudarski fakultet, ali i Poljoprivredni fakultet već u prvom roku. Što se tiče drugih fakulteta, kako dodaje, interesovanje je na prošlogodišnjem nivou.

Zatražili smo da nam prokomentariše jedan podatak.

Naime, u akademskoj 2015/16. godina bilo je 6.753 redovna i vanredna studenta koji se upisuju u prvu godinu prvog ciklusa na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj. Utvrđuje se broj od 3.380 studenata na Univerzitetu u Banjaluci, a 2.928 studenata na Univerzitteu u Istočnom Sarajevu. Taj broj je sada dosta manji. Univerzitet u Banjaluci u akademskoj 2024/2025. godini na prvi ciklus studija upisuje 2.640 studenata, i to 1.882 na budžet, a 381 na samofinansiranje.

Na taj broj svakako utiče broj maturanata koji završavaju srednju školu na teritoriji Srpske. Upisne kvote na Univerzitetu u Banjaluci formiraju se na osnovu prošlogodišjih upisa i na osnovu interesovanja od godinu ranije. Ako je lani na nekom fakultetu bilo 100 kandidata, za očekivati je da ćemo i ove godine tražiti 100 mjesta i predložiti Vladi Srpske da nam to odobri. To je negdje i logično, kako amfiteatri ne bi ostali prolupazni i da se u javnosti ne bi stvorila slika kako su fakulttei prazni – rekao je Stanković.

Konstanta upisa nakon dva ili tri upisna roka u posljednjih šest do sedam godina na Univerzitetu u Banjaluci je, kako Stanković kaže, oko 2.100 kandidata.

Moramo, kako kaže, biti svjesni migracije, demografskih kretanja, ali i činjenice da postoji i drugi Univerzitet, ali i to da ima dosta studenata koji odlaze da studiraju u inostranstvo.

-Osim toga, dolaze i student iz inostarnstva kod nas da studiraju. Najviše ih dolazi na Akademiju umjetnosti i to iz Srbije, a onda je tu i Medicinski fakultet na koji mahom dolaze studenti iz Indije – zaključio je Stanković. Dodao je da na tom fakultetu imaju i dosta studenata iz Hrvatske, dok u to ne račinaju studenti iz Srbije.

-Studenti iz Srbije koji dolaze da studiraju na javnom Univerzitetu u Srpskoj prema Sporazum o specijalnim paralelnim vezama su izjednačeni kao i naša djeca koja idu da studiraju u Srbiju. Studiraju po jednakim kriterijumima i mogu da se upisuju na budžet – rekao je Stanković.

On je za kraj razgovora iznio i šta je to preporuka Univerziteta u Banjaluci.

-Preporuka je da budući student koji nisu izabrali svoje zanimanje i nisu pristupli polaganju prijemnog ispita gledaju da u drugom upisnom roku to budu budžetska mjesta, kako bi se popunila – rekao je on.

Dodao je da je Univerzitet svim onim kandidatima koji su su uspješno položili prijemni ispit, ali se nisu našli u odgovarajućoj upisnoj kvoti  ( gdje je bilo  više zainteresovanih od broja planiranih, kao što je slučaj bio na pishologji)  dati mogućnost da pod jednakim usovima upišu neki drugii studijski program bez ponovnogo polaganja prijemnog ispita.

Preuzeto sa: srpskainfo.com