Vijesti

Crveni krst u Banjaluci ove godine planira još mnogo humanih djela

Organizacija Crvenog krsta u Banjaluc ovu godinu započela je bogatim programom, a planira još mnogo humanih djela do kraja godine.

Crveni krst Banjaluka je svoj humani rad ove godine počeo podjelom paketa hrane.

“Mi smo povodom novogodišnjih praznika obezbijedili, uz pomoć Gradske uprave, pakete hrane za 440 korisnika Javne kuhinje”, istakla je Željka Ilić, direktorica Gradske organizacije Crvenog krsta, te je dodala da su imali nekoliko aktivnosti podjele paketića za najmlađe.

“Volonteri Omladinskog kluba Crvenog krsta su 17. januara imali akciju podjele čaja, u znak pažnje sugrađanima koji zimi rade na otvorenom”, kazala je ona.

Crveni krst je, kako dodaje, dijelio pakete pomoći u hrani pojedincima koji su se obratili ovoj organizaciji, a odjeća i obuća su dijeljeni svake sedmice onima kojima je to potrebno.

“Učenici završnih razreda 11 srednjih škola učestvovali su u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, koje su organizovane u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Republike Srpske. Prikupljeno je ukupno 379 doza krvi, što je 35 odsto više u odnosu na iste akcije prošle godine”, ispričala je ona, te dodala da su obilježili i Međunarodni dan zdravlja anketom i podjelom jabuka, nakon čega je održano i gradsko takmičenje u davanju prve pomoći.

“Povodom Međunarodnog dana Crvenog krsta, 8. maja, Ginekološko-akušerskoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske uručeni su paketi za majke i bebe”, kazala je Ilićeva.

Kako je dodala, na regionalnom takmičenju timova u pružanju prve pomoći članovi timova ove organizacije postigli su značajne rezultate.

“Povodom Nedjelje Crvenog krsta sugrađani su imali priliku da izmjere nivo šećera u krvi, kao i krvni pritisak, ali i da se informišu i okušaju u zbrinjavanju hitnih situacija u prvoj pomoći”, navela je ona.

Ekipa prve pomoći Crvenog krsta je, kako dodaje, od 10. do 17. maja pružila medicinsku podršku na “Malim olimpijskim igrama” na republičkom nivou.

“Na 27. republičkom takmičenju u pružanju prve pomoći, sa realnim prikazom povreda, stanja i oboljenja, prvo mjesto u kategoriji mladih osvojila je ekipa OŠ ‘Ivan Goran Kovačić’, dok je u kategoriji omladinaca prvo mjesto osvojila banjalučka Gimnazija.

Do kraja godine planirani su kamp mladih na Bardači, koji traje sedam dana, gdje će biti 50 učesnika, akcija darivanja krvi početkom avgusta sa Aktivom dobrovoljnih davalaca krvi Crvenog krsta, Nedjelja solidarnosti, kviz o poznavanju pokreta Crvenog krsta, kviz o upozoravanju na opasnost od mina, Svjetski dan prve pomoći, Nedjelja borbe protiv tuberkuloze, Nedjelja djeteta, Međunarodni dan starih, Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, Međunarodni dan volontera, jesenja akcija dobrovoljnog davalaštva krvi sa učenicima završnih razreda srednjih škola”, istakla je Ilićeva.

Preuzeto sa: nezavisne.com