IzdvajamoOstalo

DIGI: MON / DIGI: YOUTH

U cilju stvaranja inkluzivnijeg i participativnijeg društva koje podržava perspektivu mladih ljudi u BiH, World Vision BH Fondacija je udružila snage sa Udruženjem Naša djeca Sarajevo i uz podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini realizuje projekat pod nazivom „DIGI:MON – Praćenje i unapređenje statusa mladih kroz Digitalni centar za mlade“. Predloženu akciju su zajednički osmislili projektni partneri na temelju prioriteta koje su definisali mladi iz 20 omladinskih organizacija rasprostranjenih širom BiH.

Projekat povezuje nekoliko nivoa donosioca odluka u sektoru mladih, uključujući lokalne vlasti, nadležna ministarstva na entitetskom i državnom nivou, krovne organizacije za mlade na entitetskom nivou, organizacije civilnog društva i pojedince koji doprinose sektoru mladih te mreže mladih u BiH.

Tokom tri godine, u periodu 2024. – 2026., lokalne organizacije civilnog društva (OCD) mladih će biti osnažene, mobilizirane i podržane da se angažuju i rade na unapređenju prava mladih i statusa mladih na lokalnom nivou putem malih grantova i zajedničkih inicijativa sa ciljem pozivanja lokalnih samouprava na odgovornost a u skladu sa relevantnim i vazećim propisima.

Osim na lokalnom nivou, oko 900 mladih će kroz istraživanja i analize pratiti postojeće politike i strategije za mlade na državnom nivou, kao i praćenje postupanja vlasti u svjetlu postojećih propisa i pridruživanja Europskoj uniji. Cjelokupni angažman podrazumijeva digitalizaciju kao jedan od najvažnijih kanala i alata za umrežavanje, povezivanje i jačanje digitalnih kompetencija i kapaciteta mladih. Važan rezultat zajedničkog rada bit će uspostavljanje i pokretanje Digitalnog centra za mlade koji će povezivati i angažirati organizacije civilnog društva mladih i ključne donosioce odluka, uključujući relevantne institucije.

Ukupno 30 odabranih OCD će pružiti jedinstven glas mladih i osiguravanje podrške namjenjene pitanjima i potrebama mladih zagarantovanih Zakonom o mladima FBiH, Zakonom o Omladinskim organizacijama RS i Zakonom o mladima Brčko Distrikta, ali i pitanjima koja su u fokusu za pristupanje BiH Evropskoj uniji.

Ovim Putem Pozivamo:

UDRUŽENJA I NEFORMALNE GRUPE AKTIVNIH MLADIH LJUDI

sa područja Bosne i Hercegovine, kao i

POJEDINCE AKTIVNE U OMLADINSKOM SEKTORU

promotore omladinskih politika, koji djeluju individualno ili su članovi ili saradnici udruženja, saveza/vijeća, komisija i kancelarija za mlade, te drugih agencija i institucija koje promiču prava mladih u BiH.

Zainteresirana udruženja, grupe i pojedinci svoj interes mogu izraziti prijavom na link: https://forms.gle/DWi5Vdj3neBb9J2a7 najkasnije do 17. 04. 2024. godine.

Mladi – budni čuvari u praćenju politika, strategija i planova za mlade na lokalnom i državnom nivou.

MLADI ZA BIH U EU HOĆU, MOGU, MIJENJAM

Uspostava digitalnog sistema koji prati, promovira i unapređuje status mladih

Preuzeto sa: World Vision