EdukacijaIzdvajamo

Alpha Talks (Banja Luka) – Medijska pismenost: Kako prepoznati dezinformacije na internetu?

Kako kritički promišljati i preispitivati informacije? Kako se zaštiti od negativnog uticaja dezinformacija? Koje alate koristiti u te svrhe? Da li nam je umjetna inteligencija (AI) prilika ili problem?

Ovo su samo neka od pitanja kojima ćemo se baviti na novom Alpha Talks druženju u Banjoj Luci.

Tema nove Alpha Talks radionice je medijska i digitalna pismenost, odnosno prevencija negativnog uticaja dezinformacija sa interneta na mišljenje, formiranje stavova i učenje. Radionicu, koja će se održati 24. aprila u Alphabet Group prostorijama od 17:00 do 19:00h, vodiće Tatjana Jurić, trener za razvoj digitalne i medijske pismenosti.

Radionica je besplatna, a broj učesnika ograničen! Požurite i rezervišite na vrijeme svoje mjesto popunjavanjem prijavnog obrasca na dnu stranice. Dođite da zajedno jačamo medijsku i digitalnu pismenost!

Medijska pismenost kao ključna kompetencija savremenog čovjeka

Medijska pismenost je ključna vještina u današnjem digitalnom dobu. Živimo u svijetu infodemije – kada je čovjek izložen većoj količini informacija u svakoj sekundi svoga života nego ikada ranije u istoriji – a sposobnost razumijevanja, analize i kritičkog procjenjivanja tih informacija postaje presudna. Na internetu i društvenim mrežama svakodnevno smo izloženi informacijama različitog kvaliteta i autentičnosti, pri čemu nam medijska pismenost omogućava da razlikujemo istinito od neistinitog, relevantno od nevažnog, i da donosimo informisane odluke.

Naš predavač Tatjana Jurić će na radionici sa učesnicima razgovarati o načinu dolaska do informacija, da li preispituju ono što saznaju na internetu i društvenim mrežema, na primjerima će im pokazati na koji način sadržaji sa interneta utiču na nas, te kako da prepoznaju dezinformacije i lažne informacije, kao i da bolje razumiju mlade generacije koje su od najranijeg djetinjstva izložene različitim digitalnim medijima. Neizostavan dio radionice biće i razgovor o trenutno vrlo aktuelnoj temi o umjetnoj inteligenicji (AI) – da li nam je to prilika ili problem?

Šta ćete naučiti na radionici?

Mnoga istraživanja potvrđuju da sadržaji koji su ljudima posljednjih decenija i godina dostupni na internetu više utiču na mišljenje i učenje ljudi nego informacije koje dobijaju na druge načine, a uticajni su koliko i uticaji porodice, obrazovnog sistema i vršnjačke grupe. U takvom kontekstu vrlo je bitno znati kako doći do kvalitetnih informacija, te kako dalje sa njima raspolagati.

Učesnici radionice će :

 razvijati vještine za prikupljanje i procjenu kredibilnih informacija

 razvijati kritičko mišljenje

 koristiti alate koji će im pomoći u analizi medijskih poruka 

 steći znanja o opasnostima neselektivnog korištenja informacija sa sajtova i društvenih mreža

Više o predavaču:

Tatjana Jurić je trener za razvoj kompetencija za demokratsku kulturu, za razvoj digitalne i medijske pismenosti. Profesor je latinskog jezika i istorije te autor mnogobrojnih publikacija i stručnih radova i priručnika. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja.

Ne propustite priliku da nam se pridružite na još jednoj interaktivnoj Alpha Talks radionici koja će vas obogatiti znanjima i vještinama za 21. vijek. Očekuju vas praktični primjeri i korisni savjeti predavača sa bogatim iskustvom u oblasti medijske i digitalne pismenosti.

Prijave na: https://alphabetgroup.net/alpha-talks-banja-luka-medijska-pismenost-kako-prepoznati-dezinformacije-na-internetu/