Korisno

Najbitnija osobina koju traže svi poslodavci: Ako je pokažete na razgovoru za posao, imate zeleno svetlo!

Prema stručnjacima ova osobina je najvrednija i najtraženija u poslovnom svetu.

Poslovni psiholozi sa više od decenije iskustva dele svoja iskustva o zaposlenima i kandidatima koji apliciraju za posao. Svake godine razgovaraju sa dosta stručnjaka iz sfere ljudskih resursa, o tome šta im je najvažnije. Iako povremeno imaju brige o tome kako da se nose sa trendovima kao što je „tiho napuštanje“, zapošljavanje dobrih talenata je uvek na vrhu njihovih lista prioriteta.

Savesnost je glavna osobina koju poslodavci uvek traže kod novih radnika. Evo šta to znači i zašto je traženo.

Možda ste upoznati sa modelom pet faktora, takođe poznatim kao skup osobina ličnosti velikih pet.

  1. Otvorenost za iskustvo: ogroman kapacitet za radoznalost i maštu
  2. Savesnost: organizovanost, odgovoranost i posvećenost
  3. Ekstraverzija: društvenost i energičnost u komunikaciji
  4. Ljubaznost: kooperativanost i nesebičnost
  5. Emocionalna stabilnost: samopouzdanje i uzdržanost

Iako svaka od ovih osobina može da bude važna za određene pozicije, savesnost predviđa učinak na mnogim poslovima. To ga čini univerzalno vrednim za poslodavce.

Savesnost prevazilazi specifične zadatke posla. Vrlo često će se početna uloga za koju je neko angažovan menjati kako se potrebe organizacije razvijaju. Dakle, verovatnije je da će zaposleni koji imaju ovu osobinu postići uspeh, bez obzira koja je njihova oblast rada.

Kako možete pokazati savesnost

Tokom procesa zapošljavanja, postoji nekoliko jednostavnih načina na koje možete pokazati potencijalnim poslodavcima da posedujete ovu ključnu osobinu.

Mnoge procene ličnosti pre zapošljavanja su ukorenjene u gore navedenom šablonu, a poslodavci ih koriste da bi bolje razumeli znanja, veštine, sposobnosti i karakteristike kandidata.

Zatim sledi sam intervju. Efikasna pitanja za intervju često će se ticati vašeg prethodnog iskustva i na koji način su vaše osobine doprinele rešavanju problema i kako ste uspeli da savladate izazove. Takođe prelaze pitanja koja se tiču toga kako vi sami sebe procenjujete i kakve radne etike se pridržavate. 

Kada vam se postavljaju ovakva pitanja, koristite konzistentnu strukturu da biste pokazali svoju savesnost: objasnite kontekst, opišite šta ste uradili, podelite sa njima rezultate i šta ste naučili iz iskustva.

Regruteri i menadžeri za zapošljavanje posmatraju reakciju kandidata na pozive i e-poštu, tačnost i profesionalizam, suptilne znakove koji su svi pokazatelji savesnosti. Zato se pojavite na vreme i redovno odgovarajte na poruke, kako biste pokazali da se na vas može računati i da ćete ozbiljno shvatiti posao.

Ovo se nastavlja čak i nakon što dobijete posao. Poslodavci i menadžeri uzimaju u obzir sitna ponašanja koja ukazuju na pedantnost i proaktivnost, piše sajt Cnbc.

Kako da postanete savesniji

Ako niste sasvim sigurni u svoj nivo savesnosti, razmislite. Možete razgovarati sa prijateljem ili kolegom o tome. Međutim, ako vam ove osobine ne dolaze prirodno, to je u redu. Možda ćete moći da pružite podršku tamo gde je potrebna sa drugačjim vidom kvaliteta.

Introverti se često iscrpe stalnom društvenom interakcijom koja je uobičajena na radnim mestima. Ali i dalje mogu biti veoma uspešni tako što će sebi postaviti granice i izdvojiti vreme za fokusiranje i punjenje.

Ako niste najprirodnije organizovani, identifikujte alate koji će vam pomoći da ostanete u toku sa stvarima, bilo da je to digitalni asistent, obuka za upravljanje vremenom ili nedeljni pregled kalendara.

Savesnost je osobina koju će poslodavci uvek tražiti. Za ljude koji ozbiljno žele da pronađu posao koji ispunjava, od suštinskog je značaja da budu verni sebi. Zapamtite da je reč o nečemu na čemu možete raditi, tako da ukoliko je ne posedujete, možete da je razvijete vremenom, ukoliko budete želeli.

Preuzeto sa: SENSA