GrantoviIzdvajamo

Poziv za projekte namijenjen civilnom društvu – 2024

Strategija saradnje Francuske ambasade odvija se u okviru političkog napretka ostvarenog približavanjem Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, kao i kontinuiranim radom na određenim prioritetima. Na taj način, ambasada nastoji implementirati aktivnosti koje odgovoraju ovoj novoj perspektivi, i to posebno kroz podršku strukturiranju civilnog društva u tačno određenim područjima.

U tom kontekstu, Francuska ambasada u Bosni i Hercegovini objavljuje poziv za projekte namijenjen civilnom društvu, koji je usmjeren na slijedeće prioritete :

-  Podrška projektima u korist mladih ;

-  Podrška projektima usmjerenim na jačanje ravnopravnosti spolova ;

-  Podrška projektima iz domena ekologije, naročito onima koji su usmjereni na ublažavanje posljedica klimatskih promjena i održivom razvoju (zelena ekonomija, rad na podizanju svijesti i borbi protiv zagađenja i u korist očuvanja okoline) ;

-  Podrška projektima za promociju i jačanje ljudskih prava.

Projekti koji uključuju saradnju sa jednim ili više gradova, opština ili drugih lokalnih zajednica također su izuzetno poželjni, kao i projekti usmjereni ka jačanju saradnje sa Francuskom.
Posebna pažnja će se posvetiti projektima koji uključuju ravnopravnost spolova te evropsku integraciju Bosne i Hercegovine.

Uključivanje pitanja jednakosti spolova u projektima, čak i u onima kojima to nije primarni cilj, će se dodatno cijeniti.
Nakon odluke žirija, odabrani projekti će se podržati u iznosu od 3000 do 6000 KM, u cijelosti ili jednim dijelom sume koju traže nosioci projekta. Tražena suma ne može predstavljati više od 66% ukupnog iznosa projekta.

Nosioci projekta se obavezuju da će implementirati projekat u maksimalnom trajanju od 12 mjeseci, da će obavještavati Francusku ambasadu o razvoju projekta, da će na svim informativnim dokumentima objavljenim u bilo kojem obliku prikazati logo Francuske ambasade u Sarajevu zajedno s drugim partnerima, a uradiće se i evaluacija projekata.

Prijava :

U obrascu se nalaze detalji u vezi sa kriterijima i modalitetima.
Pozivaju se nosioci projekata da prijave svoje projekte najkasnije do 12. aprila 2024. do 13.00 sati, tako što će popuniti obrazac ispod, na francuskom ili engleskom jeziku, i proslijediti ga na adresu: scac.sarajevo-amba@diplomatie.gouv.fr. Ukoliko budete imali poteškoća sa popunjavanjem formulara na jednom od ova dva jezika možete nam pisati na navedenu adresu.(Word – 234.3 kb)

Potvrda prijema prijave biće vam poslana u roku od 48 sati.
Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete se obratiti Anaïs Girard, atašeu za saradnju Francuske ambasade (anais.girard@diplomatie.gouv.fr).

Više informacija ovdje

Preuzeto sa: hocu.ba