IzdvajamoTakmičenja

Počinje 18. Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj

​Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske otvorilo je danas prijave za Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, čiji je cilj podsticanje inovativnosti i preduzetništva.

Nagradi fond ovogodišnjeg takmičenja je 35.000 KM, a nagrade se kreću između 10.000 KM za prvo mjesto i 2.000 KM za šesto mjesto.

Pomoćnik resornog ministra Zoran Bjelajac rekao je da prijava za takmičenje traje do 5. maja, a uslov za prijavljivanje na takmičenje je formiran tim od najmanje tri člana koji ima realizovanu ili inovaciju pred realizacijom.

-Nastavićemo da podržavamo inovatorsto i inovacije u Srpskoj, a cilj nam je da inovatorima pomognemo da nauče kako da komercijalizuju svoju ideju. Tokom takmičenja se ocjenjuju i tehnički i tržišni aspekti inovacije – rekao je Bjelajac.

On je istakao značaj ovog takmičenja koje traje već 17 godina, tokom kojih je Vlada Srpske i resorno ministarstvo izdvojilo više od 600.000 KM za njegovu realizaciju.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić istakao je značaj podrške i njegovanja inovatorstva i novih ideja, koje, kako je naveo, treba da postanu komercijalna rješenja, jer je to velika podrška i razvoju privrede.

-Ovo takmičenje nije samo trka da se osvoji prva ili druga nagrada, nego svi takmičari prolaze kroz niz ozbiljnih koraka da bi došli do finala, pri čemu prolaze najbolje edukacije i usvajaju nova znanja – rekao je Gverić.

On je pojasnio da to podrazumijeva edukaciju takmičara kako da pripreme marketing, kako da svoju inovaciju plasiraju na tržište, kako da komuniciraju sa javnošću, te kako da predstave investitoru.

Marko Glišić, prošlogodišnji pobjednik takmičenja, rekao je da su mu obuke koje je prošao u okviru takmičenja mnogo pomogle u tome da svoju inovaciju usavrši, ali i da je predstavi investitorima i javnosti na najbolji mogući način.

-Moja inovacija je daljinski kontrolisano vozilo za vatrogasne i specijalne svrhe, koje je napravljeno u obliku robota sa mogućnošću da priđe nepristupačnim i opasnim mjestima i da izvidi teren – rekao je Glišić.

Preuzeto sa: Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje