IzdvajamoOstalo

Besplatni audit resursne efikasnosti i čistije proizvodnje za mala i srednja preduzeća u BiH: Poziv za prijave

Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21, sa zadovoljstvom Vas poziva da se prijavite za besplatne audite resursne efikasnosti i čistije proizvodnje (RECP), a koji će se realizovati u okviru projekta “Doprinos energetskoj sigurnosti kroz akciju poticanja zelene energetske tranzicije – SoS“.

Ova prilika je namijenjena malim i srednjim proizvodnim preduzećima (MSP) iz Bosne i Hercegovine.

RECP audit je proces procjene i analize poslovnih i proizvodnih procesa preduzeća, s ciljem poboljšanja resursne efikasnosti i smanjenja negativnog utjecaja na okolinu. Kroz ovaj proces, kompanije imaju priliku da identifikuju načine za smanjenje potrošnje resursa poput vode, energije i sirovina, kao i za smanjenje emisija štetnih gasova i otpada.

Auditi će biti implementirani od strane stručnog projektnog tima predvođenog prof.dr. Petrom Gverom sa višegodišnjim iskustvom u provedbi audita u proizvodnim kompanijama i ocjeni potencijala za uštedama materijalnih i energijskih resursa. Prioritet pri odabiru će imati kompanije za koje se očekuje da će najviše biti pogođene utjecajima Evropskog zelenog plana, kao što je CBAM mehanizam. 

RECP audit će rezultirati detaljnim izvještajima usmjerenim na informisano donošenje odluka vezanim za ulaganje u mjere energijske i resursne efikasnosti. Sva preduzeća za koja budu provedeni auditi će dobiti i izrađene tranzicijske planove, a koji će uključivati sve potrebne korake implementacije prethodno identificiranih mjera kroz izrađeni audit.

Ovaj projekat  se implementira uz  podršku regionalnog projekta SMART Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM)  i  Institute for  Democracy  and  Mediation  (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku za unapređenje svojih poslovnih praksi.

Prijavite se odmah i osigurajte svoje mjesto na vrijeme!

Prijavni obrazac sa dodatnim informacijama o pozivu je dostupan ovdje!

Rok za prijavu je 18.3.2024. godine

Kontakt osobe za sva dodatana pitanja su Ajla Sijarić (ajla.sijaric@cener21.ba) i Šejla Aganović-Hajdin (sejla.aganovic.hajdin@cener21.ba).

Izvor: Saopštenje