Događaji

“Boja kao svjetlost – Savremeno vizantijsko slikarstvo”

Muzej Republike Srpske će u periodu mart – maj, 2024. godine, javnosti predstavitirezultate projekta pod nazivom „SAVREMENO VIZANTIJSKO SLIKARSTVO: SUSRETTRADICIJE I INOVACIJE“ podržanog kroz projekte međunarodne kulturne saradnje odstrane Ministarstva civilnih poslova BiH za 2023. godinu. Podršku projektu pružilisu i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj i Svetogorski dom iz Soluna, Društvo članova Matice srpske uRepublici Srpskoj te Sekretarijat za vjere Republike Srpske.

U periodu od 14. 03. 2024. do 15. 05. 2024. godine u Muzeju Republike Srpske bićeotvorena izložba pod nazivom „Boja kao svjetlost. Savremeno vizantijsko slikarstvo“,autora prof. dr Jorgosa Kordisa iz Atine, Grčka, koja se sastoji od 28 vizantijskih ikonai 9 digitalnih radova savremenog slikarstva, velikih formata. Od 13 – 15. 03. 2024.održaće se predavanje/masterklas za studente slikarstva i zainteresovanu javnost, usaradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banja Luci,

Izložba predstavlja uzbudljivo putovanje kroz vrijeme i umjetničke stilske tradicijekroz koju ćemo promovisati srednjοvijekovno vizantijsko slikarstvo – ikonopisanje isavremeno slikarstvo inspirisano vizantijskim nasljeđem. Biće predstavljeno 28 ikonai 9 digitalnih radova velikih formata inspirisanih vizantijskim umjetničkimnasljeđem, prevedenim u savremene kreacije. Posjetioci će imati priliku da istraževizantijske motive, tehnike i duhovne aspekte koji su oblikovani vijekovima i koji suoblikovali vijekove. Od ikona do savremenih interpretacija, ova izložba prikazuje kakoprof. dr Kordis prvo koristi, a zatim i prihvata i preobražava ovu veličanstvenuumjetničku tradiciju u današnjost. NJegov jedinstveni lični stil slikanja, zasnovan je navizantijskom slikarstvu koji pokazuje uticaj modernizma, nadrealizma i narodneumjetnosti, a koje će kroz planirane obrazovne aktivnosti, predavanje za javnost imasterklas, približiti prisutnim.

Sve navedene aktivnosti ohrabriće nas da razmislimo o vezi između prošlosti isavremenosti, kao i tradicije i inovacije u svijetu umjetnosti. Izložba nudiinspirativan uvid u kako se istorijsko nasljeđe može oživjeti i prilagoditisavremenom kontekstu, i kako umjetnik može da komunicira sa vremenom i kulturom krozsvoje stvaralaštvo, dok će javna predavanja otvoriti derektnu komunikaciju umjetnika izainteresovanih, te otvoriti dijalog i nadamo se debate na razna pitanja umjetnosti,duhovnosti i kulturnog nasljeđa.

Kratka biografia autora:
Jorgos Kordis studirao je teologiju na Nacionalnom i kapodistrijskom univerzitetu u Atini i ikonografiju kod oca Simeona Simeu. Studije srednjovijekovnih tehnika završio je u Školi muzeja lijepih umjetnosti u Bostonu (mozaik, freska, tehnika

pozlate, jajčana tempera). Magistrirao je teologiju u Grčkoj pravoslavnoj teološkoj školi Sveti Krst u Bostonu, dok je doktorirao na Univerzitetu u Atini. NJegova istraživanja usmjerena su na teoriju i estetiku vizantijskog slikarstva, autor je mnogobrojnih monografija i naučnih članaka. Predavao je na Univerzitetu u Atini (2003-2013), dok je kao gostujući profesor gostovao na nekoliko univerziteta u inostranstvu, uključujući Jejl Univerzitet i Univerzitet Notr Dam. Oslikavao je crkve u Grčkoj i inostranstvu. NJegovi radovi izlagani su u galerijama i muzejima širom svijeta. Ilustrovao je mnoge knjige a ušao je i u vizuelni dijalog sa mnogim značajnim grčkim književnim ličnostima, kao što su Papadijamantis, Elitis, Kavadijas, Kariotakis, Kontoglou, Vagenas i Seferis. Živi i radi u Atini.

Izvor: Saopštenje