Vijesti

Pridružite se trećem izdanju manifestacije „Noć tvrđava“ na Kastelu, prijave otvorene do sredine aprila

Grad Banja Luka će i ove godine biti domaćin regionalne manifestacije „Noć tvrđava“, čiji je cilj da povžee i promoviše programe na fortifikacijskim lokacijama širom Evrope.

Manifestacija „Noć tvrđava“ će ove godine biti održana 10. maja na tvrđavi Kastel.

Uz osnovne informacije o svojim stranicama, organizatori treba da predstave i planirani program, bilo da se radi o izložbama, predavanjima, radionicama, muzičkim programima, projekcijama filmova, plesnim nastupima, predstavama, organizovanim turama, danima otvorenih vrata i sličnom sadržaju. Važno je napomenuti da je učestvovanje na manifestaciji „Noć tvrđava“ potpuno besplatno, te da svi planirani programi moraju biti besplatni i dostupni svim posjetiocima.

Cilj manifestacije, koja je u dosadašnjim izdanjima objedinila 45 fortifikacijskih lokaliteta u šest evropskih zemalja, je da se unaprijedi kulturna i turistička ponuda u evropskim gradovima sa etabliranom baštinom, te da se podigne svijest o potencijalu i važnosti valorizacije kulturne baštine kao generatora razvoja kulturnog turizma.

Kako su naglasili organizatori, „Noć tvrđava“ proširuje i jača saradnju između gradova i organizacija, koje upravljaju fortificiranom spomeničkom baštinom.

Manifestacija se odvija uz podršku međunarodnih udruženja EFFORTS (European Federation of Fortified Sites) i FORTE CULTURA, koje su „Noć tvrđava“ uvrstile u događaj pod nazivom European Fortress Summer Event.

„Noć tvrđava“ je prvi put održana 2022. godine u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini kao rezultat zajedničkog evropskog projekta FORTITUDE.

Ove godine organizatorima manifestacije, Tvrđavi kulture Šibenik, gradu Karlovcu, opštini Bar i Gradu Banja Luka, pridružili su se i partneri iz grada Trebinja i Opštine Ulcinj.

Svi etablirani lokaliteti u Evropi i druge baštinske ustanove mogu učestvovati u ovogodišnjem izdanju manifestacije „Noć tvrđava“ podnošenjem prijave putem onlajn obrasca, koji se nalazi na internet stranici www.nightofortresses.org.

Prijave su otvorene i trajaju do 12. aprila 2024. godine.

Pridružite se trećem izdanju manifestacije „Noć tvrđava“ na Kastelu, prijave otvorene do sredine aprila

Preuzeto sa: Grad Banja Luka