Vijesti

Uskoro počinje kampanja „Za život žena“: I ove godine mjesec mart posvećen ženama

Treću godinu zaredom Banja Luka u mjesecu martu organizuje kampanju „Za život žena“ povodom obilježavanja Osmog marta – Međunarodnog dana žena.

Kako je kazala savjetnica gradonačelnika Milada Šukalo, ovogodišnja kampanja biće još veća i uspješnija, s ciljem da se naglasak stavi na one društvene teme unutar kojih postoje izazovi poput pitanja prevencije nasilja nad ženama i djevojčicama, ženskog zdravlja, ali i ekonomskog osnaživanja žena.

-Statistike pokazuju značajan porast broja slučajeva femicida i nasilja u porodici zbog čega će kampanja u značajnoj mjeri biti posvećena ovom pitanju. Svakako kampanja će biti posvećena ženskom zdravlju, ali i ženama u preduzetništvu. Svakako želimo da se u okviru kampanje bavimo i uspješnim ženama, ženama koje inspirišu i koje daju veliki doprinos lokalnoj zajednici u kojoj djeluju – istakla je Šukalova.

Dodala je da će upravo s ciljem promocije uspješnih žena Banje Luke ovogodišnji koncept biti proširen uvođenjem izbora za titulu „Najinspirativnija Banjalučanka“.

-Želja nam je da svake godine u fokus stavimo neku drugu oblast, a ove godine naglasak će biti na najinspirativnijim ženama u nauci, koje su u našem društvu dosta potisnute, a itekako imamo uspješne ljude u našoj akademskoj zajednici – kazala je Milada Šukalo.

Milada Šukalo istakla je da svi građani već od danas mogu nominovati kandidatkinje za ovogodišnju titulu dostavljanjem biografije na sljedeću adresu elektronske pošte: zazivotzena@banjaluka.rs.ba

-Kada je riječ o aktivnostima ove godine biće organizovan veliki koncert povodom Osmog marta, koji će biti održan 6. marta u Sportskoj dvorani Borik. Potom slijedi Osmomartovski prijem kod gradonačelnika, koji će biti održan 7. marta u Banskom dvoru, a gdje će ujedno biti i prezentovane kandidatkinje nominovane da ponesu titulu „Najinspirativnija Banjalučanka“ – kazala je Šukalova.

Dodala je da će potom biti održane aktivnosti koje Grad sprovodi sa udruženjima i Domom zdravlja.

-Jedna sedmica svakako će biti posvećena zdravlju žena kada će žene imati priliku da obave preventivne preglede. Zajedno sa Fondacijom „Udružene žene“ sprovodimo aktivnosti ekonomskog osnaživanja žena. Kampanja će završiti događajem u Muzeju savremene umjetnosti, kada ćemo proglasiti pobjednicu izbora „Najinspirativnija Banjalučanka“ .

Predsjednica Fondacije „Udružene žene“ Gorica Ivić istakla je da je ovo treća godina za redom u kojoj će akitnosti tokom mjeseca marta biti posvećene različitim sferama života i rada žena.

Kako je kazala. I ove godine biće naglasak na borbi i prevenciji nasilja u porodici i nasilja nad ženama.

-Ove aktivnosti svakako ćemo realizaovati u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i mrežom žena policajki Republike Srpske, zbog povećanog broja slučajeva nasilja nad ženama i femicida. Na ovaj način želimo da sumiramo stanje i da pozovemo javnost da ne bude tolerantna na bilo koji oblik nasilja – kazala je Ivićeva.

Dodala je da će tokom marta aktivnosti biti posvećene i ekonomskog osnaživanja žena.

–Sajam za ekonomsko osnaživanje žena, koje organizujemo u saradnji sa Preduzetničkim centrom biće održan 23. marta u Domu omladine. Sajam je prilika za poslodavce da pronađu radnike, ali i prilika da se naše žene upoznaju radnim pravima, ali i da upoznaju nekog potencijalnog poslodavca – rekla je Ivićeva

Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za društvene djelatnosti Danijela Kajkut istakla je da ovo odjeljenje ima dobru saradnju sa udurženjima koje se bave zaštitom prava i zdravlja žena, ali i dobru saradnju sa sportskim organizacijama zbog čega će ove godine, 10. marta u Parku „Mladen Stojanović“ biti organizovana „Ženska trka“.

Osim toga ove godine imaćemo i niz aktivnosti u Domu omladine gdje će biti organzovan zanimljiv program, od mini koncerata do različitih radionica i slično.

Kao i prethodnih godina, Dom zdravlja Banja Luka će i ove godine mjesec mart posvetiti brizi o zdravlju žena.

Doktor Mladen Šukalo kazao je da će tokom marta biti organizovani preventivni pregledi, ali i predavanja o značaju preventivnih pregleda.

-Za korisnice Centra za socijalni rad i Sigurne kuće biće organizovani preventivni pregledi. U ovoj godini prvi put planiramo i organizujemo akciju „Za majku i kćerku“ biće organizovani preventivni ginekološki pregledi, dok će za djevočice uzrasta od 11 do 15 godina biti organizovana vakcinacija protiv humanog papiloma virusa – rekao je Šukalo.

Dodao je da akcija počinje 12. marta i da će na ovaj način i majke i kćerke moći će u jednom danu obaviti ove preventivne usluge.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka