Ostalo

“MIJENJAJ PLOČU”: Besplatna vježbaonica za mlade bendove u Banjoj Luci

Pripadnici starijih generacija često sa nostalgijom govore o vremenima kada su iz garaža i podruma dopirali zvuci rock bendova koji su pravili svoje prve korake u muzici i vježbali za ozbiljne nastupe. Čini se kako je to vrijeme nepovratno prošlo i kako se danas muzika „pravi“ jedino na računarima, a prezentuje na internetskim platformama.

Dio krivice za opadanje broja mladih bendova sigurno leži u dostupnosti Interneta, ali dio je sigurno i na spomenutim starijim generacijama koje su propustile svojim nasljednicima prenijeti draž proba uživo, skupljanja novca za pojačala, razmjena instrumenata, traženja novih članova i članica, dogovaranja prvih svirki… Sveske sa akordima danas su zamijenili sajtovi sa „chords“ u imenu, a prve gaže su na mjestima od nekadašnjeg Myspacea pa do YouTubea i drugih platformi.

Korak u pravcu revitalizacije pop-rock scene i vraćanja kulture muziciranja učinilo je Udruženje „Zdravo da ste“ iz Banje Luke, koje je nedavno realiziralo ideju muzičke vježbaonice namijenjene mladim muzičarima. Vježbaonica je opremljena kroz projekt koji je nazvan „Mijenjaj ploču“, a podržao ga je program Smart Balkans.

Vježbaonica je na usluzi korisnicima od septembra prošle godine (Photo: Instagram)

Iz Udruženja kažu kako je vježbaonica na usluzi korisnicima od septembra prošle godine. Mogu je koristiti članovi Udruženja, ali i drugi mladi muzičari i bendovi. Vježbaonica je opremljena sa svom potrebnom audio opremom i velikim brojem instrumenata.

„U proteklom periodu je interesovanje za korištenje muzičke vježbaonice bilo veliko, i veoma nam je drago da smo opet pozitivno odgovorili na potrebe mladih umjetnika u našem gradu“, kažu u Udruženju Zdravo da ste.

Korištenje ovog prostora i opreme je potpuno besplatno, uz prethodnu najavu i zakazivanje termina preko profila na Instagramu @muzickavjezbaonicazds. Vježbaonica se nalazi u ulici Dr Mladena Stojanovića na broju 10, a Udruženje „Zdravo da ste“ je dostupno i na broj telefona 051/218-363, putem e-maila na adresi oc@zdravodaste.org ili putem Facebook stranice https://www.facebook.com/MuzickaVjezbaonicaZDS.

Projekt je rezultat komunikacije sa mladim muzičarima iz Banje Luke (Photo: Facebook)

Potreba za ovom aktivnošću javila se kao rezultat komunikacije za mladim muzičarima koje smo uključivali u svoje projekte na lokalnom i međunarodnom nivou, a koji su bili uskraćeni za ovakve prostore. Mogli su doći do ovakvih prostora kao mladi bendovi samo u slučaju da obezbijede novac za mjesečni najam. Veći problem koji smo prepoznali su individualci koji nisu dio muzičkih sastava i kojima novac za najam predstavlja prepreku da bi vježbali u prostoru te namjene“, kaže koordinator projekta Branislav Ristić.

No, o tome koliko projekt „Mijenjaj ploču“ predstavlja pun pogodak najbolje govore korisnici vježbaonice. Ivana (2005. godište) kaže kako je riječ o odličnoj prilici i za izražavanje stavova i percepcije mladih o društvenim pitanjima. „Razvijamo osjećaj timskog rada, međusobnog poštovanja i uvažavanja emocija i mišljenja. Cilj projekta je da podstaknemo mlade da shvate svoju ulogu u društvu u kojem se nalazimo i da svojim djelima doprinose istom. Da ne budu statični i da rade stvari koje su u njihovom okviru a da je za društveno dobro. Prostorije za vježbanje i dostupnost instrumenata su ključne za podršku. Pružanje ovakvih resursa omogućava mladima da razvijaju svoj talenat, ostvaruju svoje umjetničke vizije i doprinose pozitivnim promjenama u društvu. Moram da pohvalim mentora na pristupačnosti i trudu, zaista se vidi da mu je mnogo stalo i da nam je na raspolaganju maksimalno“, kaže Ivana.

Slično govori i Željko (2004. godište), koji ovo mjesto vidi kao neprocjenjivo mjesto susreta: „S obzirom na to da pored muzičkih škola i akademija umjetnosti ne postoji baš mjesto gdje se muzičari okupljaju, da dijele ideje i da upoznaju druge kreativce u gradu, jedino mjesto gdje se mogu vidjeti je Jam Session-i i vježbaonice. Zbog toga je fino imati ovakvu vježbaonicu, gdje ja kao samonaučeni muzičar imam prostor gdje se mogu osjećati sigurno da vježbam.“

Preuzeto sa: objavi.ba