IzdvajamoVolontiranje

Poziv za mlade iz BiH za volontiranje u Njemačkoj

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE poziva mlade od 18 do 30 godina iz BiH za volontiranje u Aachenu (Njemačka) u okviru programa Evropske snage solidarnosti!

Naziv projekta je Solidarnost s osobama s invaliditetom (Solidarity with people with disability).

Volontiranje u Pax christi Aachen i Vinzenz-Heim Aachen.

Volonteri/volonterke podržavaju inkluziju osoba s invaliditetom kroz svakodnevne aktivnosti i zadatke:

– podrška u svakodnevnim aktivnostima (npr. postavljanje stola, kuhanje kafe)
– organiziranje slobodnog vremena
– pomoć pri kuhanju, kupnji
– podrška na putovanjima, odmoru
– podrška tokom kretanja (npr. vožnja invalidskih kolica, hodanje sa slijepom osobom)
– sudjelovanje na timskim sastancima

Volonterski angažman traje od juna 2024. do maja 2025. (12 mjeseci). Pripremni proces (priprema dokumentacije, dobijanje vize…) započinje odmah nakon odabira volontera/volonterke.

Poznavanje njemačkog jezika nije obavezno, ali jest poželjno. Svi troškovi su pokriveni (jedan nivo kursa jezika, zdravstveno osiguranje, smještaj, džeparac, prijevoz). Prije odlaska u Njemačku i kroz volonterski angažman odabrani volonter/volonterka ima kontinuiranu podršku mentorice iz NARKO-NE-a.

Prijave se primaju do popunjavanja volonterskih mjesta. Prijavu (CV i motivaciono pismo) poslati na mail azra.halilovic@prevencija.ba

*Evropske snage solidarnosti (European Solidarity Corps – ESC) su inicijativa Evropske unije kojom se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inozemstvu koji su od koristi zajednicama i ljudima diljem Evrope. NARKO-NE je akreditirano udruženje za slanje i primanje volontera unutar ESC programa od 2014. godine.

Preuzeto sa: mreza-mira.net