Korisno

Metoda 10/10/10 je najbolji trik da ostvarite svoje ciljeve: Naučite napokon kako da pametno upravljate vremenom

Već neko vreme obećavate sebi da ćete pronaći vremena za svoju strast ili ideju, ali nikako ne uspevate da održite reč? Probajte metodu 10/10/10!

Mnogo ste puta uhvatili sebe kako kažete “sutra počinjem” ili “od ponedeljka stvarno krećem na posao”. Ali koliko ste dugo spremni da sebe zavaravate? Ne morate da se osećate loše. Svi odlažemo važne stvari i postavljene ciljeve, kada dnevni ritam postane prenapregnut. Međutim, zdravo je primetiti kada se to dogodi i preduzeti nešto, jer niko ne može da načini promenu do nas samih. Ciljevi se neće magično realizovati sami od sebe. Moramo da naučimo da dobro upravljamo svojim vremenom. Na primer, ako ste odlučili da odvojite vreme za hobi ili neki lični projekat, ali ne znate kako da započnete, možete da isprobate metodu 10/10/10. Radi odlično!

Šta podrazumeva metoda 10/10/10?

 Metoda 10/10/10 uključuje podelu vašeg vremena dodeljenog određenoj stvari u tri prozora od po 10 minuta. Tako se značajno smanjuje sklonost da upotrebite izgovor da nemate vremena, a i mozak mnogo bolje reaguje na pauzu od samo 10 minuta. Ponavljajući pauzu 3 puta dnevno tokom 7 dana, gotovo ćete magično uspeti da dobijete 3 i po sata samo za vas!

Za šta sve možete da primenite metodu 10/10/10?

 Ukratko, za gotovo sve. Ako želite da počnete da se bavite nekom fizičkom aktivnošću a već godinama unazad vam ne polazi za rukom, upotrebite ovu metodu. Umesto 30 minuta treninga počnite sa po 10 minuta dnevno. Možete da pročitate nekoliko stranica knjige za samo 10 minuta. Tako nećete biti prekinuti u svakodnevnoj rutini, već ćete samo uzeti kratku pauzu za osveženje i radićete ono što volite. Slično, desetominutna metoda može da se primeni i na kućne poslove. Na primer, možete da izdvojite10 minuta da brzo pospremite dnevnu sobu ili da operete nekoliko sudova u kuhinji. Tako ćete se, na kraju dana, pola sata baviti napornim aktivnostima kojima sada više ne morate da bavite. Kao posledica toga, možete uživati ​​u večeri!

Možete li da primenite metodu na 3 različite stvari?

 Naravno! Ako imate nekoliko stvari na spisku i ne možete da se odlučite šta da odaberete, možete da se odlučite za 3 aktivnosti za koje želite da imate više vremena. Možete da odvojite 10 minuta za svoju rutinu nege kože, još 10 minuta za uživanje u jelu koje ste na brzinu skuvali i još 10 minuta za čitanje.

Dodatni savet: možete započeti sa nekom od aktivnosti ujutro, tako da se već kad sednete za sto osećate ispunjeno i motivisano da nastavite istim tempom. Primetićete kako ćete uveče već poželeti da uradite i zadnjih 10 minuta i da završite dan zadovoljni!

Da li to mora da bude baš 10 minuta?

Nije nužno. Metodu 10/10/10 možete da prilagodite svom životnom stilu. Možda ćete u nekom terminu moći da rezervišete termine od 15, 20 ili samo 5 minuta. Slušajte svoj unutrašnji ritam. Najvažnije je da pokušate i  da počnete. Doslednost će vam na tom putu izuzetno pomoći!

Preuzeto sa: SENSA