Takmičenja

Počele prijave za deseto izdanje prestižnog takmičenja Istanbul Photo Awards

Na takmičenje se mogu prijaviti samo profesionalni fotografi, s fotografijom snimljenom tokom 2023. godine

Prijave za Istanbul Photo Awards, međunarodno takmičenje u fotografiji koje Anadolu organizuje deseti put, počele su danas.

Istanbul Photo Awards, koji je AA pokrenuo s ciljem podrške razvoju novinskoj fotografiji, kroz proteklih devet godina postalo je jedno od najznačajnijih takmičenja u toj oblasti.

Takmičenje, na koje se svake godine pošalje više od 20.000 fotografija, ima za cilj da oda priznanje i pruži podršku novinarskim fotografima za njihovu profesionalnu posvećenost.

Istanbul Photo Awards godinama izaziva veliki interes slobodnih fotografa, kao i novinarskih organizacija. Na takmičenje se mogu prijaviti samo profesionalni fotografi, s fotografijom snimljenom tokom 2023. godine.

Prijave će se primati u deset kategorija: “Pojedinačna vijest”, “Vijesti u nizu”, “Pojedinačni sportovi”, “Timski sportovi”, “Pojedinačna fotografija o svakodnevnom životu”, “Niz fotografija o svakodnevnom životu”, “Pojedinačni portret”, “Niz portreta”, “Pojedinačna fotografija priroda i okoliš” i “Niz fotografija priroda i okoliš”.

Prijave će biti otvorene za sve objavljene i neobjavljene radove iz cijelog svijeta.

Reporter čija fotografija bude proglašena “fotografijom godine” u kategoriji “Pojedinačna vijest” dobiće nagradu od 6.000 dolara.

Pobjednici u ostalim kategorijama dobiće po 3.000 dolara, drugoplasirani 1.500, a trećeplasirani 1.000 dolara.

Dvije posebne nagrade u vrijednosti od 1.000 dolara će, povodom desete godišnjice takmičenja, biti dodijeljene za fotografije o temi diskriminacije koje budu među prijavama u svim serijskim kategorijama kao i među radovima fotografa mlađih od 28 godina.

Međunarodni žiri, koji će u aprilu odabrati najbolje fotografije ovogodišnjeg takmičenja, biće sastavljen od prestižnih imena iz svijeta fotografije.

Fotografije će se ocjenjivati ​​s mnogo različitih aspekata kao što su tehnička kompetencija, perspektiva, pokret i emocije.

Prijave za takmičenje moguće je izvršiti putem web stranice istanbulphotoawards.com do 17. januara 2024. godine.

Uslovi za prijavu i ostale detaljne informacije mogu se pronaći na web stranici Istanbul Photo Awardsa.

Preuzeto sa: aa.com.tr