Lični razvoj

5 JUNGOVIH SAVETA ZA OBLIKOVANJE BUDUĆNOSTI: Sudbina je u vašim rukama, potrebni su rad na sebi i strpljenje

Karl Gustav Jung je kroz svoj rad otkrio 5 saveta za oblikovanje budućnosti, jer se sudbina nalazi baš u vašim rukama, potrebno je samo da imate strpljenje i doslednost u radu na sebi.

Karl Gustav Jung je bio švajcarski psihijatar i psihoanalitičar koji se smatra jednom od najuticajnijih ličnosti u istoriji psihologije. Mnogi psiholozi savetuju šta treba da uradite da biste promenili svoju sudbinu, a Jung je snažno verovao u moć pojedinca da oblikuje sopstvenu sudbinu. Verovao je da smo svi rođeni sa jedinstvenim potencijalom i da je na nama da kroz svoje izbore i postupke ostvarimo taj potencijal. Jedan od najpoznatijih Jungovih koncepata je proces individuacije. Proces individuacije je proces postajanja celovite ličnosti. Na portalu geniusU, navode da je to proces integracije našeg svesnog i nesvesnog ja i postajanja svesnim sopstvenog jedinstvenog potencijala

Jung je verovao da je proces individuacije doživotno putovanje. Rekao je da smo svi na putu da postanemo ono što zaista jesmo. Međutim, on je takođe rekao da možemo da donosimo odluke koje ili olakšavaju ili ometaju naš napredak na ovom putu, pa su poznata i 4 moćna saveta čuvenog psihijatra Karla Gustava Junga kako da u životu napravite mesta da bi u njega ušlo nešto dobro

Predstavljamo 5 jednostavnih saveta koji će nam pomoći da oblikujemo svoju sudbinu i koji će da nam objasne kako naši izbori definišu našu budućnost:

1. Budite svesni svojih izbora i živite svesni život. Prvi korak u oblikovanju svoje sudbine je da budete svesni svojih izbora. Šta birate da radite sa svojim životom? Na šta birate da se fokusirate?

2. Napravite svesne izbore. Kada pravite izbor, uverite se da to radite svesno. Nemojte samo ići sa tokom koji vas nosi kao stihija. Razmislite šta želite i zašto to želite.

3. Budite spremni da rizikujete. Ako želite da oblikujete svoju sudbinu, morate biti spremni da rizikujete. Biće trenutaka kada ćete morati da izađete iz svoje zone udobnosti i isprobate nove stvari.

4. Ne plašite se neuspeha. Svakome se desi da ne uspe u nekom trenutku svog života. Važno je kako se nosite sa neuspehom. Ne dozvolite da vas obeshrabri. Učite iz svojih grešaka i nastavite dalje, to je upravo onošta treba da uradite kada pogrešite u životu.

5. Verujte u sebe. Najvažnije je da verujete u sebe da ćete pronaći način kako da postignete svoje ciljeve. Ako verujete da možete postići svoje ciljeve, veća je verovatnoća da ćete uspeti.

Jungova priča nam pokazuje da svi imamo moćda sami krojimo svoju sudbinu. Ako smo voljni da donosimo svesne izbore i rizikujemo, možemo postići sve što nam je na umu.

“Ono što ne osvestite dolazi vam kao vaša sudbina, ono što osvestite, bilo ono što ste mislili da želite ili ne, vaša je sudbina.” Karl Gustav Jung

Preuzeto sa: SENSA