Vijesti

Nakon kopije povelje, Banjaluka dobija i spomenik bana Kulina: Za posao zadužena firma koja je renovirala Banski dvor

Poznata firma koja se bavi gradnjom i rekonstrukcijom zgrada i spomenika gradiće spomenik Kulina bana u Banjaluci, a posao je vrijedan 134.994 KM.IZVOR: MONDO/ŽELJKO SVITLICA

Grad Banjaluka prihvatio je prijedlog Komisije za javnu nabavku za “Izradu i postavljanje statue Kulina bana”, a prihvaćena je dostavljena ponuda grupa ponuđača, firmi “Koto” d.o.o. Banjaluka i “Koto” d.o.o. Beograd (matična firma).

Oni su ponudili najnižu cijenu u iznosu od 134.994,60 KM sa PDV-om, objavljeno je na sajtu Grada. U planu javne nabavke navedeno je da statua treba da bude od bronze, visine 4,5 metara i težine 1,5 tone.

Preduzeće “Koto” je bilo zaduženo i za rekonstrukciju krova Banskog dvora takođe u Banjaluci koja je završena prije pet godina.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ranije je otkrio je da će statua banu Kulinu sa njegovom Poveljom ispisanom na ćirilici biti postavljena na zelenoj površini kod Narodnog pozorišta Republike Srpske i da će na tom mjestu biti uređen i prostor za čitanje.

On je ranije izrazio mišljenje kako Banjaluka “nema dovoljno bista i statua”.

U Banjaluku je 2018. godine dostavljena autentična kopija Povelje bana Kulina i 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja koje su izložene u holu Narodne skupštine Republike Srpske. Kopija je stigla iz Rusije gdje se nalazi jedan od originala Povelje (još dva su u Dubrovniku).

Povelja bana Kulina pisana je početkom 12. vijeka i jedan je od najstarijih južnoslovenskih pisanih dokumenata, a govori o odnosima bana i ondašnje Dubrovačke republike.

Počinje ovim riječima:

“U ime Oca i Sina i Svetog duha. Ja, bosanski ban Kulin, obećavam Tebi kneže Krvošu
i svim građanima Dubrovčanima da ću vam biti pravi prijatelj od sada pa do vijeka”.

(MONDO)

Preuzeto sa: mondo.ba