Vijesti

Peto izdanje Festivala klasične gitare od 7. do 10. decembra

Peti po redu Festival klasične gitare „Ubuntu Guitarfest“ biće održan u Banjoj Luci od 7. do 10. decembra u organizaciji Asocijacije „102 gitarske žice“.

Kako je saopštio organizator, centralni događaji petog izdanja festivala su dva večernja koncerta na kojima će nastupiti vrhunski gitaristi svjetskog glasa.

-U petak, 8. decembra na klasičnoj gitari predstaviće se Roman Viazovski iz Ukrajine, koji dugi niz godina živi i radi u Njemačkoj, dok će u subotu, 9. decembra na romantičnoj gitari nastupiti Anton Baranov iz Rusije – navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, oba koncerta će biti održana u Koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom u 20.00 časova, a ulaz na koncerte je besplatan.

Dnevni program će biti održan u partnerskim institucijama – KC Banski dvor i JU Umjetnička škola „Vlado Milošević“.

Osim takmičenja, koje će okupiti trideset mladih gitarista i pet zemalja i koje će u pet starosnih kategorija ocjenjivati međunarodni žiri, na dnevnom programu su majstorske radionice sa preko pedeset individualnih časova za mlade gitariste, prezentacija najnovijih instrumenata banjalučkog graditelja Zorana Kuvača, ali i prezentacija internet stranice za učenje gitare „svirajmogitaru.org“ namijenjene slijepima i slabovidima.

Dio programa je i predavanje/razgovor sa umjetnikom na temu „Fokalna distonija kod muzičara”, koje će održati Roman Viazovski koji se preko deset godina bori sa ovim neurološkim stanjem koje uzrokuje nevoljne ili neobične pokrete u dijelovima tijela, u njegovom slučaju u prstima lijeve ruke.

Grad je podražao Festival kroz Kalendar kulturnih manifestacija za 2023. godinu.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka