IntervjuIzdvajamomladibl

Tanja Milošević – Stručno usavršavanje i radne prilike za mlade iz BiH u Kanadi

Tanja Milošević, stručni saradnik pri par kanadskih univerziteta i koledža, nedavno je posjetila Bosnu i Hercegovinu kako bi predstavila mogućnosti stručnog usavršavanja u Kanadi. Njeno dugogodišnje iskustvo kao posrednika u upisu i stipendiranju evropskih studenata obuhvata različite oblasti, uključujući stručno usavršavanje, osnovne, master i doktorske studije. Prilikom svoga boravka u BiH, ona je predstavila Sprott Show College i Vancouver International College, koji su posebno privlačni zbog svojih programa usavrsavanja u oblasti zdravstva i elektrotehnike. Ovi programi privlače pažnju zbog svoje relevantnosti i potrebe, kako u zemljama EU, tako i na prostoru sjevernoameričkog kontinenta. Zdravstvo i elektrotehnika su oblasti koje su podjednako deficitarni u oba regiona, što čini ove programe izuzetno privlačnim za studente koji žele sticanje stručnih znanja u ovim oblastima.

Pripremila: Tijana Trklja

Tanja Milošević je u svom predstavljanju naglasila prednosti studiranja u Kanadi, uključujući visok nivo obrazovanja, stručne nastavnike i raznolike mogućnosti za istraživanje i razvoj. Također, istakla je podršku koju kanadski univerziteti pružaju međunarodnim studentima, uključujući razne oblike stipendiranja i resurse koji olakšavaju proces prilagođavanja u novoj sredini. Kroz svoje dugogodianje iskustvo u obrazovanju i radu sa studentima Tanja ističe, da je prednost obrazovanja u ovoj zemlji hronologija i postepeno usavršavanje.

,,Kod nas studenti upisuju fakultet odmah nakon srednje škole, dok većina kasnije ta znanja ne može da primijeni. Kanada je zemlja koja vam nudi mogućnost da se profilišete u svim oblastima, a dodatna prednost je mogućnost rada u toku studija. . Za prosječnog mladog Kanađanina ovo je nešto sasvim standardno. Za stranca je dodatna radna komponenta izuzetno važna jer je zaštićen kao student i zaposleni koji dobija šanse da radi zahvaljujući školi.

Miloševićeva je takodje navela prednoati kanadakog obrazovnog sistema,koji skoluje i obrazuje potrebne i deficitarne struke, kako ne bi doslo  do zasicenja kvalifikovanih radnika. 

,,Kada govorimo o popularnim programima, treba izdvojiti sve one struke koje su neophodne tržištu – predškolsko obrazovanje, turizmologija, biznis, programi u oblasti medicine. Pored toga što su programi prilagodjeni trzistu rada, oni podjednako pružaju stručno usavršavanje u toku samih studija. Naše škole imaju taj kvalitetno koncipiran program da se usavršavate na praktičnom i teorijskom nivou. Takođe, velika prednost ovog koledža je u tome što ima sporazume o saradnji sa svim velikim institucijama i industrijama, u zavisnosti od programa. Student po upisu već ima jednu fleksibilnost da se upoznaje sa sistemom zaposlenja, a da nakon određenog vremena računa na to da mu i škola pomaže u tome. 

  • Koje su prednosti studiranja u Kanadi u odnosu na druge zemlje? Po čemu se obrazovni sistem razlikuje i kako doprinosi razvoju karijere studenata?

,,Koledži u Kanadi imaju takozvane Co-op programe, koji vam omogućavaju da od dana kada stupite na kanadsko tlo dobijete radnu dozvolu. Svi koji su putovali ili izrazili želju da žive negdje u svijetu, svjesni su koliko je to teško dostižno. Dakle, sve je vrlo pragmatično i u korist studenata. Ukoliko tokom koledža studenti dobiju kvalitetne poslovne šanse, često se na tome zadržavaju do određenog vremena. Nakon toga prepoznaju da li žele da idu naprijed i nastave studije.”

  • Kako kanadski univerziteti i koledži podržavaju međunarodne studente u njihovom obrazovanju? Postoje li posebni programi ili usluge za strane studente?

,,Ogradiću se i reći, da koledž koji ja zastupam, Sprott Shaw i VIC, već više od godinu dana pružaju veoma povoljne uslove studentima. Omogućili smo našim studentima sa Balkana posebne uslove za plaćanje po znatno nižoj cijeni u odnosu na ostatak svijeta. Ovaj princip je veoma uspješan, a naročito zato jer je namjera Kanade da prepozna potrebe i interese mladih ljudi širom svijeta i da im omogući da u toj zemlji stiču znanje.

  • Kako kanadski univerziteti i koledži doprinose razvoju inovacija i tehnološkog napretka, i na koji način studenti imaju priliku aktivno učestvovati u istraživanjima i projektima?


,,Svi kursevi i predmeti su osmišljeni tako da student od prvog dana postaje dio jednog tima u okviru kojeg razvija svoje individualne sposobnosti i vještine. Dakle, da biste postigli ono što se tamo naziva “liderstvo”, neophodno je da razumijete šta to znači rad u timu. Upravo se to odnosi i na istraživaštvo i projekte, koji su prisutni u svim praksama i kursevima koje nudimo.”

  • Koje su mogućnosti za studentski život van učionice? Kako se studenti mogu uključiti u društvene, sportske i kulturne aktivnosti?


,,Već duže od deceniju Vankuver nosi titulu jednog od deset gradova koji pružaju najveći kvalitet za život u svijetu. Svi sadržaji su po mjeri čovjeka i njegovih potreba. U skladu s tim, studenti imaju brojne mogućnosti da uživaju i koriste sve prednosti koje nudi ova zemlja.”

Ovaj susret predstavlja važan korak u jačanju veza između Bosne i Hercegovine i kanadskih obrazovnih institucija. Studentima se pruža jedinstvena prilika da se informišu o mogućnostima studiranja u Kanadi, s posebnim fokusom na stručnom usavršavanju u oblastima visoke potražnje. Njeno zalaganje za povezivanje evropskih studenata s kanadskim obrazovnim institucijama predstavlja korak ka internacionalizaciji i unapređenju akademske zajednice.