Vijesti

Povodom godišnjice razornog zemljotresa: U četvrtak stručna konferencija i dokumentarni film „Banja Luka se prisjeća“

U okviru ovogodišnjeg Programa obilježavanja i sjećanja na zemljotres iz 1969. godine, u četvrtak 26. oktobra u Hotelu Jelena, biće organizovana stručna konferencija pod nazivom „Jačanje otpornosti zajednice na zemljotrese“.

Konferencija će okupiti preko petnaest eminentnih stručnjaka iz oblasti seizmologije i civilne zaštite, ali i svjedoke razornih zemljotresa u Ljubljani, Petrinji i Berkovićima, koji će svoja iskustva i znanja u postupanju za vrijeme i nakon zemljotresa prenijeti učesnicima konferencije.

Tokom konferencije će biti prikazan i dokumentarni film pod nazivom „Banja Luka se prisjeća“, u kojem će govoriti savremenici zemljotresa iz 1969. godine, prenoseći svoja sjećanja na taj nesrećni događaj.

Istog dana, Grad Banja Luka u saradnji sa Arhivom Republike Srpske i JU KC „Banski dvor“ prirediće i izložbu na temu zemljotresa.

Podsjećanja radi, na dan godišnjice zemljotresa, u petak, 27. oktobra planirana je pokazna vježba sa scenariom razornog zemljotresa u Banjoj Luci sa većim brojem povrijeđenih i ozbiljnim oštećenjima u gradu, a u ovoj simulaciji učestvovaće i učenici banjalučke Gimnazije, ali i pripadnici MUP-a Republike Srpske, Helikopterskog servisa Republike Srpske, JZU Dom zdravlja Banja Luka, Gradske organizacije Crvenog krsta, Gorska služba spasavanja Banja Luka.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka