Korisno

9 vježbi svjesnosti za ublažavanje svakodnevnog stresa

Uključivanje vježbi svjesnosti u našu svakodnevnu rutinu može nam pomoći da vratimo osjećaj smirenosti kada se osjećamo preopterećeno.

Evo devet jednostavnih načina da praktikuješ pažnju i svjesnost kod kuće tokom dana.

@darina_wittmann

Odredi namjeru

Kada se osjećaš anksiozno, sasvim je prirodno izbjegavati ono što ti uzrokuje stres. Svjesnost nas ohrabruje da anksioznosti pristupimo sa prihvatanjem i saosjećanjem. Možeš početi tako što ćeš “postaviti namjeru da ćeš biti potpuno prisutnan/prisutna i u sadašnjem trenutku.

Na primjer, možeš sebi reći: “Danas ću biti strpljiv/strpljiva.” Imati određenu namjeru pomaže nam da se suočimo sa svakim zadatkom ili izazovom s “novim nivoom uvida i svijesti”. Možeš provjeriti tokom dana da vidiš da li su tvoji postupci usklađeni s ovom namjerom.

Pretvori kućne poslove u priliku da vježbaš pažnju

Možda se čini da vježbe svjesnosti zahtijevaju ambijentalno osvjetljenje i udobne podne jastuke da bi bile efikasne. Ali sve, uključujući i kućne poslove, „može se obaviti s pažnjom“. Ako pereš suđe, na primjer, pokušaj primijetiti temperaturu vode, mjehuriće i miris sapuna. Tvoje misli mogu skrenuti na prezentaciju koju moraš održati na poslu, ili ti može odjednom pasti na pamet da nekog nazoveš. Primijeti da se ove misli pojavljuju. Zatim lagano preusmjeri pažnju na suđe i osjećaj vode dok klizi po vrhovima prstiju.

@cozy.magazine

Isprobaj nekoliko minuta mirne meditacije

Izvođenje vježbe meditacije može izgledati zastrašujuće čak i za nekoga ko ovu tehniku praktikuje godinama. Počnie s malim izdvajanjem „nekoliko minuta dnevno da budeš u tišini, napuni se i usidri se u sadašnjem trenutku.

Pronađi mirno i udobno mjesto za sjedenje. Razmisli o postavljanju tajmera ako pomaže. Zatvori oči i obrati pažnju na disanje i kako se tvoje tijelo osjeća. Ako um počne da luta, registruj svoje misli i vrati pažnju na disanje. Možda će u početku biti teško da ostaneš u trenutku, ali „što više vežbaš, život postaje bogatiji“. Prednosti meditacije uključuju veće strpljenje, smijeh i spremnost da se stvari puste.

Meditiraj na otvorenom

Ako se boriš da osjetiš mir i prisutnost, ovu vježbu svjesnosti možeš provesti na otvorenom uz meditaciju hodanja. Svjedoči svjetlu, drveću, zemlji pod nogama, pjevu ptica i smjeru vjetra. Može pomoći da skineš cipele i osjetiš zemlju bosim nogama.

20 minuta meditacije hodanja može uključivati smanjenje anksioznosti i hormona stresa, ublažavanje depresije i povećanje vitamina D. Hodanje takođe može poboljšati san i koncentraciju.

@aylin_koenig

Zapamti šta te čini zahvalnom osobom

Zahvalnost je moćan dodatak pažljivosti. Ako nađeš da ti misli dolaze od brige, počni razmišljati o svim blagoslovima u svom životu. Ovo vam pomaže da omekšaš svoje srce i dovedeš se u sadašnji trenutak.

Možeš napisati ono na čemu si zahvalan/zahvalna u dnevniku ili aplikaciji za bilješke na svom telefonu. Nastavi sa dodavanjem na listu kada se probudiš ili prije spavanja.

Uključite se u pažljivu ishranu

Od vremena provedenog u pripremanju obroka do sjedenja za sto, pažljivo jedenje podstiče nas da usporimo i primijetimo miris i teksturu hrane. Ako sjeckaš povrće, fokusiraj se na kretanje rezanja. Neka tvoj telefon bude utišan i isključite druge ometanja. Polako žvaći hranu i uživaj u ukusu svakog zalogaja.

Interakcija sa prirodom

Kada smo okruženi visokim zgradama i semaforima, lako je osjetiti da nam je priroda izvan dosega. Jedan od načina da praktikujemo svjesnost je pravljenje cvjetnog aranžmana ili održavanje bašte. Ne treba ti dvorište. Samo ako imaš jednu ili dvije biljke na prozorskoj dasci, podsjeća te na jednostavne stvari koje su potrebne za ishranu, poput vode, hrane i sunčeve svjetlosti.

@anyadyachenko

Upari muziku sa pokretom

Uključite svoju omiljenu playlistu. Obrati pažnju na muziku dok udišeš i izdišeš. Primijeti ima li boli ili napetosti dok skeniraš svoje tijelo od vrha glave do nožnih prstiju. Dozvoli sebi da se krećeš uz muziku. Pažljivo kretanje, sa ili bez muzike, nešto je što može raditi svakodnevno. Poenta je da se baviš slobodnim pokretima bez brige o tome kako izgledaš.

Napravi neko umjetničko djelo

Provođenje vremena bojenjem ili izradom može pomoći da se oslobodimo ograničavajućih misli i prilagodimo se svom tijelu.

Povećanje samosvijesti može nam pomoći da pronađemo jasnoću i omogući nam da budemo prisutniji u svom svakodnevnom životu.

Preuzeto sa: ultra.ba