EdukacijaIzdvajamo

Poziv za prijave na omladinski kamp: Jačanje kompetencija medijske i političke pismenosti mladih u BiH

Trening

Neum

Bosnia and Herzegovina

Mediacentar Sarajevo organizuje petodnevni omladinski kamp posvećen jačanju medijske i političke pismenosti među mladima, koji će se održati u periodu od 27. novembra do 1. decembra u Neumu (Hotel Novum, Primorska 37). Na omladinski kamp mogu se prijaviti mladi iz Bosne i Hercegovine koji imaju od 18 do 30 godina. Prednost će imati aplikanti koji će stečeno znanje moći prenijeti u svojim omladinskim organizacijama, medijima, na univerzitetima, lokalnoj zajednici, na internetu i društvenim mrežama. 

Neum 2023.

(27.11. – 1.12.2023.)

Kamp se održava uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva u cilju jačanja političke i medijske pismenosti kod mladih i u svrhu njihovog boljeg razumijevanja političkih procesa i razvijanja otpornosti na pristrasne medijske sadržaje.

Fokus kampa će biti i na nadležnostima, politici i ulozi građana i medija na lokalnom nivou.

Na ovom kampu mladi će učiti i učestvovati na pradavanjima i radionicama na teme:

politički sistem u BiH; lokalni izbori i nadležnosti na lokalnom nivou; mehanizmi političkog uticaja na medije; uloga i angažovanost građana; uloga medija i profesionalno medijsko izvještavanje o politici; pristrasno medijsko izvještavanje, propaganda i dezinformacije u medijima i na društvenim mrežama.

Neke od aktivnosti programa su:

– verifikacija medijskih izvora; prepoznavanje elemenata propagande i pristrasnog medijskog izvještavanja; dekonstrukcija političkih poruka; priprema i snimanje poruka mladih sa kampa i priprema follow-up aktivnosti.

Program kampa uključuje različite formate rada: prezentacije, diskusije, Q&A sesije, individualne i grupne vježbe, analizu sadržaja, praktični rad, osmišljanje i snimanje poruka, a završava se zajedničkom aktivnošću osmišljavanjem glavnih poruka koje će učesnici/ce podjeliti sa drugim mladima u BiH.

Prijavite se na kamp popunjavanjem aplikacionog formulara koji možete preuzeti OVDJE. Popunjen formular dostavite na e-mail: prijave@media.ba sa naznakom “Prijava za omladinski kamp NEUM”. Prijave možete poslati do ponoći, 29.10.2023. (nedjelja). Broj mjesta za učešće na kampu je ograničen. Organizator kampa snosi sve troškove prevoza, smještaja i hrane.

Ovaj događaj podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Preuzeto sa: media.ba