Vijesti

Banjaluka dobija prvi centar koji će moći parirati Banskom dvoru

Radovi na uređenju najstarije zgrade u centru grada kuće Milanovića napreduju, potvrdio je ovo Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Kako on dodaje, nakon kompletnog renoviranja, vrijednog oko 4,5 miliona KM, kuća Milanovića će postati centar okupljanja i održavanja kulturnih manifestacija.

“Ovim će skoro 100 godina od perioda Vrbaske banovine i bana Tise Milosavljević Banjaluka dobiti prvi kulturni centar koji će uz Banski dvor okupiti umjetnike i postati žarište kulture”, kazao je on.

Kako dodaje, Banjaluka je u deceniji gradnje i renoviranja.

“Radovi na rekonstrukciji krova su u završnoj fazi, a nakon što su uspješno završeni svi neophodni tesarski i limarski radovi, objekat je dobio novu krovnu konstrukciju”, kazali su iz Gradske uprave te dodali da se trenutno radi na postavljanju pokrova.

“Ugrađena je i kompletna vanjska, ali i krovna stolarija, a uskoro će započeti i oblaganje krovne konstrukcije gipsanim pločama, nakon čega će ovaj dio objekta poprimiti potpuno novi izgled”, naveli su oni.

Kada je riječ o unutrašnjim radovima, kako kažu, završeni su svi radovi na obnovi elektroinstalacija, ali i mašinskih instalacija.

“Trenutno se, takođe, izvode radovi malterisanja unutrašnjih zidova i izlijevanje glazura te sve neophodne pripreme za postavljanje podnih obloga”, potvrdili su oni.

Podsjećamo, nakon kompletne obnove, koje vrijedi oko 4,5 miliona KM, kuća Milanovića postaće centar okupljanja i održavanja kulturnih manifestacija te će Banjaluka dobiti prvi kulturni centar koji će parirati Banskom dvoru, okupljati umjetnike i postati žarište kulture.

“Pored izgradnje škola, mostova, saobraćajnica i nabavke ambulantnih kola, radimo na renoviranju objekata koji imaju izuzetno važan arhitektonski, ambijentalni, ali i istorijski značaj za naš grad”, zaključio je Stanivuković.

Preuzeto sa: nezavisne.com