Vijesti

Multimedijalna izložba „Dolasci-polasci“ od 12. oktobra u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

Multimedijalna izložba „Dolasci-polasci“ vizuelnog umjetnika Mladena Bundala biće premijerno otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u četvrtak, 12. oktobra u 19.00 časova. Višegodišnji umjetnički projekat je nastao u saradnji sa „Vizart“, producentskom kućom iz Banje Luke. Ovom izložbom umjetnik Mladen Bundalo po prvi put u Banjoj Luci donosi vizuelne predstave, koju su nastajale kao plod promišljanja vlastitog života, te decenijskog umjetničkog djelovanja u inostranstvu.

Kako su naveli iz ove ustanove kulture, izložba „Dolasci-polasci“ se čita kao intimni dnevnik refleksija o životu van granica vlastite zemlje i svih promjena koji takav život nosi. Mladen promišlja i o sopstvenom djelovanju unutar vlastitog iskustva ali i okvirima čovjekovog poimanja svijeta, indentiteta, kulture i pripadnosti. Sa druge strane, izložba nam otvara širu perspektivu teme migracija, koja govori o tome kao o univerzalnom fenomenu koja neminovno prati čovjeka, bilo da se radi o velikim, sudbinskim promjenama tokova ili malim, skoro neosjetljivim svakodnevnim kretanjima.

Mediji koje umjetnik primarno koristi je video art kojim stvara i gradi svoj vizuelni jezik ali su podjednako prisutni i crtež, fotografija, grafika i instalacija, što posmatraču daje bogatiju perspektivu.

Tema izložbe je aktuelna i predstavlja društveni fenomen savremenosti, kod Mladena Bundala je ona obrađena lično i poetično, ali sa mogućnošću stvaranje jedne nove, univerzalnije percepcije. Umjetnik nam pruža dovoljno prostora da unesemo svoje lično viđenje, zapravo promišljanje vlastite pozicije u okviru ove teme, te da pokrenemo pitanje o njenom značaju na višem, kolektivnom nivou.

Još jedan nivo, koji izložba nosi sa sobom, jeste mjesto u koji je postavka smještena, a to je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, koji se nalazi u zgradi koja je prvobitno izgrađena kao željeznička stanica. I sam naziv je refleksija na to mjesto i na istoriju dolazaka i polazaka koje ono sa sobom nosi.

„…Prolazeći kroz Mladenovu izložbu možemo pratiti narativni tok koji govori o raznovrsnim nivoima pojmova dolazaka i polazaka, kojima se otvaraju nove perspektive tema kretanja i života u inostranstvu. Različite okolnosti sa kojima se susretao i iskustva koja je na tom putu gradio, čine okosnicu radova koji će biti predstavljeni na izložbi u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske…„ iz teksta kustoskinje Isidore Banjac.

Izložba će biti otvorena do 30. novembra 2023. godine.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka