Vijesti

Prijave u toku: Obuka o izgradnji mira u Domu omladine

U okviru projekta “Moving us closer” 21. i 22. oktobra u Domu omladine biće organizovana obuka o izgradnji mira u skladu sa Priručnikom Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) za vršnjačku izgradnju mira.

Program izgradnje mira za mlade osmišljen je posebno za mlade ljude starosne dobi od 18 do 30 godina koji žele da izgrade svjetliju budućnost za sebe i svoju zajednicu.

Obuka će pokriti niz tema, uključujući korijenske uzroke sukoba, ulogu mladih u izgradnji mira, strategije rješavanja sukoba i promociju ljudskih prava. Svi zainteresovani imaće priliku da uče od stručnjaka iz oblasti izgradnje mira, ali i da učestvuju u interaktivnim sesijama.

S tim u vezi, svi zainteresovani mladi imaće priliku da rade sa drugim mladim ljudima i nauče o transformaciji sukoba, efikasnoj komunikaciji i osnaživanju marginalizovane populacije. Ova obuka će takođe pružiti mladima mogućnost da se upoznaju sa:

ključnim konceptima vezanim za izgradnju mira i transformaciju sukoba;
Vrijednostima, stavovima i uvjerenjima koji podržavaju učešće mladih u izgradnji mira, zasnovanih na različitostima, inkluziji i ljudskim pravima;
Alatima i tehnikama za analizu, reagovanjem i prevencijom konfliktnih situacija;
Vještinama facilitacije i obukom za pružanje aktivnosti neformalne vršnjačke edukacije;
Znanjima za uključivanje mladih različitog porijekla i identiteta, uključujući ranjive, marginalizovane i teško dostupne mlade.

-Ovaj program se ne odnosi samo na učenje – već i na poduzimanje akcije. Pomoći ćemo vam da razvijete vještine koje su vam potrebne da napravite stvarnu razliku u vašoj zajednici i šire. Imaćete priliku da radite na projektima i inicijativama koje imaju opipljiv uticaj na svijet oko vas. Ova obuka će vam pružiti priliku da se povežete sa pojedincima istomišljenika i razmijenite ideje o tome kako stvoriti pozitivne promjene u vašoj zajednici. Moći ćete podijeliti svoja iskustva i uvide i učiti od drugih koji rade na sličnim ciljevima – naveli su organizatori.

Kako su naveli, svi zainteresovani pojedinci starosne dobi od 18 do 30 godina koji imaju državljanstvo BiH s posebnim naglaskom na žene, osobe sa invaliditetom i Rome svoje zahtjeve za učešće u obuci mogu dostaviti najkasnije do 18. oktobra na sljedeću adresu elektronske pošte: amra.catic@hotmail.com .

Preuzeto sa: Grad Banja Luka