EdukacijaIzdvajamo

“Može i drugačije”: Prijavite se na besplatnu obuku novinarstva

Imaš između 15 i 40 godina? Dolaziš iz Glamoča, Drvara, Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanskog Grahova, Mrkonjić Grada, Šipova ili Jajca? Zanima te onlajn i foto-novinarstvo? Tebe tražimo! Tačnije, tebe i još 14 ljudi poput tebe!

Portal eTrafika objavio je novi poziv za učesnike programa “Može i drugačije”, koji je namijenjen osobama sa malo ili nikako novinarskog iskustva. Odabrani učesnici i učesnice  prvo će proći petodnevnu, intenzivnu obuku, a zatim tri mjeseca raditi na terenu pod mentorstvom, i objavljivati svoje autorske tekstove na portalu eTrafika. Nakon tog perioda, zajedno sa ekipom eTrafike, organizovaće završni događaj na kojem će biti uručene diplome.

Konkurs je otvoren do 20. oktobra u podne, a odabrani učesnici će biti obaviješteni do 22. oktobra. Prijaviti se možete putem ovog linka. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, pišite na vanjas@etrafika.net ili u inboks Fejsbuk stranice portala eTrafika.

Obuku iz onlajn novinarstva vodiće urednica eTrafike Vanja Stokić, dok je za foto- novinarstvo zadužen snimatelj eTrafike Ajdin Kamber. Trening se održava u selu Pecka, opština Mrkonjić Grad, od 30. oktobra do 04. novembra. Organizator preuzima na sebe troškove smještaja, hrane i prevoza učesnika. Takođe, učesnici će imati organizovan prevoz od svoje kuće do Pecke i nazad. Tokom obuke učesnici će naučiti kako da se ophode prema kolegama i sagovornicima, kako da izaberu temu i formulišu pitanja, kako da snime kvalitetne fotografije i svoj sadržaj samostalno postave na veb platformu.

Po završetku petodnevne obuke, učesnici se vraćaju u svoje zajednice i pod mentorstvom urednice eTrafike kreiraju sopstvene sadržaje. Radi se o pozitivnim pričama iz njihove sredine, o ljudima, grupama i organizacijama koje pokreću pozitivne procese na bilo kom nivou. Priče na kojima učesnici budu radili, u potpunosti su prilagođene njihovom neiskustvu. To su intervjui sa uspješnim sportistima, naučnicima, aktivistima, umjetnicima, vlasnicima malih biznisa i slično, iz mjesta iz kojih učesnici dolaze. Ovdje pronađite slične priče koje smo već radili u sklopu ovog programa. Ove priče će biti objavljene na portalu eTrafika, ali i štampanom izdanju časopisa „Može i drugačije“, koji će biti besplatno dijeljen građanima. Predviđeno je da svaki učesnik napiše jednu priču mjesečno, tačnije ukupno tri.

Završnica projekta je događaj u jednoj od zajednica iz koje dolaze učesnici projekta. On podrazumijeva izložbu fotografija nastalih tokom projekta, promociju i distribuciju časopisa „Može i drugačije“, dodjelu diploma učesnicima, kao i mini sajam, na kome će se junaci pozitivnih priča uživo predstaviti publici.

Prema iskustvu dugom 12 godina, nakon završetka projekta, najmanje polovina učesnika postane dio redakcije eTrafike, gdje stekne vrijedno iskustvo za dalji rad u medijima.

Odabrani kandidati dobijaju:

– obuku iz oblasti rada u onlajn medijima i foto-novinarstva, te profesionalne orijentacije,

– rad na autorskim tekstovima pod mentorstvom uredništva portala eTrafika,

– opremu potrebnu za rad,

– objavljivanje autorskih tekstova i fotografija na portalu eTrafika i u časopisu “Može i drugačije”,

– učešće na zajedničkoj izložbi fotografija i promociji časopisa,

– potvrdu o učešću na projektu i obavljenoj praksi,

– mogućnost angažmana na portalu eTrafika nakon završetka projekta.

Od odabranih kandidata se očekuje:

– prisustvo treningu,

– pisanje tekstova u skladu sa projektnim aktivnostima i uputstvima uredništva eTrafike,

– poštovanje rokova

– pomoć pri organizaciji završnog događaja.

Preuzeto sa: eTrafika