Vijesti

Dvanaesto izdanje Međunarodnog filmskog festivala „Uhvati film Banja Luka” počinje 12. oktobra 2023. godine u Banjaluci

Dvanaesto izdanje Međunarodnog filmskog festivala „Uhvati film Banjaluka” biće održano u Banjoj Luci od 12. do 14. oktobra 2023. godine, u bioskopu CineStar cinemas (kino dvorana 2). Svečano otvaranje biće upriličeno 12. oktobra u Sinestaru, sa početkom u 19.00 časova, a naredna dva dana, 13. i 14. oktobra, program se nastavlja na istoj lokaciji. Festival je sufinansiran sredstvima Audio-vizuelnog centra Republike Srpske i Grada Banja Luka, a prijatelji festivala su: CSK print štamparija i hotel „Marriott”.

Na ovogodišnji filmski konkurs prijavilo se ukupno 454 filma iz svih krajeva svijeta. U okviru filmskog programa na festivalu u Banjaluci premijerno biće prikazano 17 filmova, koji mijenjaju perspektive i ruše predrasude. Filmovi su visokog umjetničkog kvaliteta. Igrani su, animirani i dokumentarni.

Direktorka Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić Stanić svojim obraćanjem će svečano otvoriti ovogodišnji Festival „Uhvati film Banja Luka”, nakon čega će filmski program započeti projekcijom dokumentarnog filma „Treća sreća” u režiji Davida Todorovića (Crna Gora).

Pored projekcije filmova publiku očekuje i zanimljiv prateći program festivala. Povodom obilježavanja Međunarodne nedjelje djeteta u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Republike Srpske biće održana projekcija kratkometražnih filmova pod nazivom „Dječija nedjelja u svjetlu inkluzije”, koja će se održati 4. oktobra 2023. godine u Izložbenom salonu NUB Republike Srpske (4. sprat) sa početkom u 12.00 časova.

Panel diskusija „Kultura dostupna svima” (moderatorka Jelena Joksimović) sa gostima iz svijeta kulture, umjetnosti, književnosti, na programu je 13. oktobra sa početkom u 19.00 časova u Sinestaru.

U revijalnom dijelu filmskog programa posjetioci će imati priliku da pogledaju dokumentarni film „Neki novi Brodvej” u režiji Denisa Bojića, nakon čega će uslijediti razgovor sa Denisom Bojićem i Zoranom Jelićem.

Ulaz na sve projekcije i prateći program je besplatan.

Cilj „Uhvati film” festivala je da se kroz filmsku umjetnost doprinese smanjenju socijalne distance prema osobama s invaliditetom promovišući sve naše potencijale i mogućnosti. Bitni segmenti festivala su i rad na povećanju kulturne participacije osoba sa invaliditetom, afirmacija umjetničkog stvaralaštva i stručnosti u relevantnim oblastima osoba sa invaliditetom, kao i uticaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i dešavanja u kojima osobe sa invaliditetom učestvuju.

Organizatori se zahvaljuju svima onima koji su video porukama pozvali javnost da posjete ovogodišnji festival. Video poruke se nalaze na Instagram profilu i Fejsbuk stranici „Uhvati film Banja Luka” festivala. Isto tako, organizatori se zahvaljuju svim pisanim i elektronskim medijima, koji iz godine u godinu upoznaju javnost sa Uhvati film festivalom, i organizacionom timu festivala koji godinama s velikom predanošću radi na njegovoj pripremi i realizaciji. Projekat je dio regionalne mreže Filmski festival „Uhvati film” koji realizuju partnerske organizacije iz regiona: KAO „Parnas” (Novi Sad), Udruga „Spirit” (Rijeka), HO „Partner” (Banja Luka) i NVU „Art 365” (Podgorica).

Program Filmskog festivala “Uhvati film Banja Luka”

Sinopsis filmova

Izvor: Saopštenje