Vijesti

Koncert Stefana Lopandića u Banskom dvoru

Koncert Stefana Lopandića (klavir) dobitnika Plakete Banskog dvora za najboljeg studenta Studijskog programa muzičke umjetnosti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci biće održan sutra od 20 časova U Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

“Stefan Lopandić je rođen 29. novembra 2000. godine u Doboju. Diplomirao je na smjeru za klavir na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u klasi prof. Dejana Jankovića. Nagrađen je 2023. godine Plaketom Svetog Stefana koju dodjeljuje Predsjednik Republike Srpske za ostvarene rezultate tokom studija kao najuspješniji stipendista Fonda ‘Dr Milan Jelić’ na polju umjetnosti. Dobitnik je dvije stipendije ‘Milan Jelić’. Dobitnik je Plakete Banskog dvora za najboljeg studenta Studijskog programa muzičke umjetnosti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci u školskoj 2022/2023. godini”, navodi se u saopštenju Banskog dvora.

Dalje se navodi da je Srednju muzičku školu “Vlado Milošević” završio u Banjaluci, u klasi prof. Jasne Đurović, a da je u Doboju završio osnovnu muzičku školu “Markos Portugal”.

“Nagrađen je više puta od strane Vlade Republike Srpske za uspjehe na muzičkim takmičenjima u Republici Srpskoj (2015, 2016, 2017, 2018, 2019). Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim pijanističkim takmičenjima tokom svog školovanja. Neke od najznačajnijih su prva nagrada na muzičkom takmičenju ‘International Youth Music Competition Atlanta’ u Sjedinjenim Američkim Državama 2022. godine, prva nagrada na takmičenju ‘Banjalučki Bijenale’ u Banjaluci 2018. godine, prva nagrada na Internacionalnom Slovenskom muzičkom festivalu u Beogradu 2021. godine. Osvojio je specijalnu nagradu na VIII Međunarodnom muzičkom takmičenju ‘Slobomir’ u aprilu ove godine. Dobitnik je i mnogobrojnih nagrada u polju solfeđa i kamerne muzike”, pojašnjeno je u sopštenju.

Od 2019. godine je u sastavu kamernog tria “Modesto” u klasi profesorice Biljane Jašić Radovanović, sa kolegama Anjom Milutinović – violina i Urošem Kostićem – klarinet, s kojima ostvaruje visoke rezultate na polju kamerne muzike kroz veliki broj osvojenih nagrada i javnih nastupa širom regiona.

Neka od najznačajnijih ostvarenja sa ovim trijom su prva nagrada na “International Moscow Music Compeitions 2021” u Moskvi, prva nagrada na “VI International Sirmium Music Fest” održanom u Sremskoj Mitrovici u aprilu 2022. godine.

U maju 2023. prva nagrada na festivalu kamerne muzike “Isidor Bajić” u Novom Sadu. Održao je dva solistička humanitarna koncerta u Doboju 2017. i 2019. godine, kao i solistički koncert u Koncertnoj dvorani Banskog dvora – Kulturnog centra 2021. godine.

Stefan Lopandić je pohađao majstorske radionice eminentnih profesora klavira i pijanista poput Aleksandra Serdara, Marije Nemcove, Vladimira Miloševića, Nenada Kačara, Lidije Stanković i drugih.

Od svoje devete godine je član hora “Bogoljublje” koji djeluje pri hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju, hora “Kerubini” iz Banjaluke i drugim horovima sa kojima je ostavrio značajne nastupe i rezultate.

Preuzeto sa: nezavisne.com