Korisno

10 rečenica koje nikako ne treba da kažete na razgovoru za posao

Ako ovo govorite, teško da ćete čuti – “Primljeni ste”

Kojih 10 rečenica nikada ne treba da kažete na razgovoru za posao – ovo neće ostaviti dobar utisak!

Pronašli ste među oglasima svoj posao iz snova, poslali ste CV i pozvali su vas na razgovor. Šta sada? Kako ostaviti dobar utisak? Šta da kažem, a šta nikako da ne spominjem?

Psiholog i stručnjak za socijalnu inteligenciju Igor Smirnov otkriva kojih 10 stvari nikako ne treba da spominjete na razgovoru za novi posao:

Ponekad se toliko zanesemo pričanjem o svom bivšem poslu da ne primetimo kako se predstavljamo pred novim poslodavcem:

1. “Na mom poslednjem poslu zaposleni su bili čudni, a šef je uglavnom bio “na svome”, ako nije bio raspoložen onda bi svi dobili grdnju, a voleo je i da održava sastanke. Ponekad bismo sedeli tamo po dva sata, onda bi on otišao kući na vreme, ali smo svi morali da ostanemo do kasno.”

2. “Uvek sam brzo radio svoj posao i nisam voleo da provodim dodatne sate u kancelariji, ali morao sam.”

3. “Generalno, svidelo mi se moje poslednje radno mesto, ali me uopšte nisu cenili.”

Isto važi i za preterano samopoštovanje, kako kažu “hvalite, ali nemojte preterano hvaliti”:

4. “Mogu li da nemam probni rok? Spreman sam da odmah počnem sa svojim dužnostima.”

5. “Koliko brzo mogu da dobijem unapređenje?”

6. “Ja sam univerzalni specijalista, imaćete sreće sa mnom. Ja sam dobar menadžer prodaje, dobar u marketingu i mogu da razvijem posao.”

7. “Spreman sam na sve!”

Tokom intervjua morate biti taktični, pažljivi i fleksibilni. Vredi odmeriti svaku izgovorenu frazu i ne vredi da kažete:

8. “Šta još da vam kažem o sebi? Sve sam napisao u svom CV-ju.”

9. “Da li imate još slobodnih radnih mesta u kompaniji?”

10. “Koliko često podižete plate svojim zaposlenima?”

Kako se ponašati na razgovoru za posao:

“Najbolje je da na razgovor dođete ranije, a poslednjih 100 metara pre dogovorenog mesta sastanka generalno se preporučuje da usporite i pokušate da dišete u ritmu hodanja. Tako ćete, neprimetno sami, dovesti u red svoje misli i smiriti se. Nema potrebe da letite u oblacima, pravite planove i sanjate u ovom trenutku, pokušajte da se ponašate što prirodnije. Postoji takav lajf hak – ako ste zaista zabrinuti i ne možete da se vratite u normalu, recite to direktno: “Veoma sam sada zabrinut jer sam radio na jednom mestu tako dugo i nisam dugo odlazio na intervju.”

Važno!

Pokušajte da na intervjuu pokažete da ispunjavate uslove za poziciju za koju se prijavljujete. Ne treba potcenjivati ili, naprotiv, precenjivati svoje sposobnosti, znanja, veštine i talente. Menadžeri mrze konflikte u timovima, pa zbog toga se kandidati često na prvom sastanku testiraju na otpornost na stres i odnos prema konfliktnim situacijama.

Naučite samoprezentaciju. Bolje je ako se drži u formatu veze “imovina-korist”: “Ja sam pažljiv, tako da mogu da radim sa velikom količinom informacija bez grešaka.” Generalno, budite iskreni, ali umereno, samouvereni, ali ne previše, i prirodno ubedljivi. I tada ćete sigurno čuti dugo očekivano: “Primljeni ste.”

(Sensa)

Preuzeto sa: sensa.mondo.rs