Vijesti

Nova tematska postavka u Muzeju sporta posvećena borilačkim sportovima

U Muzeju sporta otvorena je izložba posvećena borilačkim vještinama, a postavka obuhvata pet sportova i to: džudo, karate, džiu-džica, nanbudo i kung fu.

Kroz značajne artefakte, slike priče, demonstracije, pehare, opremu i najznačajnije medalje, ova izložba vas vodi na putovanje kroz vremensku liniju borilačkih sportova i vještina od njihovih korijena do savremenih izdanaka kod nas.

-Ovo je jedna zaista kvalitetno organizovana izložba. Raduje me da se u hramu sporta – Sportskoj dvorani „Borik“ aktivno radi na promociji sporta, jer je i Grad Banja Luka opredijeljen da promoviše i jača sport – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je prisustvovao otvaranju izložbe.

On je podsjetio da je u protekloj godini obezbijeđen dodatni grant u iznosu od pola miliona KM, s ciljem direktne podrške programskom razvoju sporta, ali i da se radilo i na unapređenju sportske infrastrukture.

-Borilački sportovi donose najveći broj medalja našem gradu, zato je Banja Luka prva dobila i moderno opremljenu dvoranu borilačkih sportova, u kojoj sportisti imaju sve uslove za trenažne procese.Osim toga izgradili smo i novi sportski kompleks, sportsku dvoranu na Laušu, obnovili brojna sportska igrališta, i u kratkom vremenu zaista mnogo uradili za sport – istakao je Stanivuković.

Dodao je da se upravo na osnovu postignutih uspjeha i trebaju usmjeravati sredstva za dalji razvoj i napredak sporta.

Osim toga, gradonačelnik je najavio da će prostor u novoizgrađenom sportskom kompleksu kod Parka „Mladen Stojanović“, ali i prostor dvorane na Laušu biti stavljeni na raspolaganje banjalučkim sportistima.

Direktor SC „Borik“ Nenad Talić je istakao da je ovo 9. po redu postavka u Muzeju sporta, koja je, kako je kazao, posvećena borilačkim sportovima.

-Od vremena bivše Jugoslavije pa sve do danas kada je mladi Banjalučanin donio bronzanu medalju sa Juniorskog svjetskog prvenstva, imamo mnogo postignutih uspjeha i rezultata koji možda nisu dovoljno prikazani u javnosti. S tim u vezi ka Sportski centar se trudimo da na njihove rezultate predstavimo na što bolji način i to ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti – rekao je Talić.

Dodao je da će izložba biti otvorena naredna tri mjeseca, te je iskoristio priliku da pozove sve zainteresovane, a posebno djecu školskog uzrasta, da dođu i posjete ovu izložbu.

Takođe, Talić je najavio da će 10. jubilarna postavka biti posvećena 50 godina postojanja Sportske dvorane „Borik“.

Predsjednik Skupštine grada Banje Luke Ljubo Ninković istakao je da je Muzej sporta jedan od ljepših projekata koji su pokrenuti, jer pružaju priliku da se javnost upozna sa uspjesima banjalučkih sportista i da svi prisjetimo radosti koju su nam donosili.

Dio postavke, koja će svim posjetiocima biti na raspolaganju u naredna tri mjeseca. su medalje i pehari sa najznačajnih takmičenja iz pet borilačkih sportova, a svoje medalje i pehare, kao i svoje najveće uspjehe izložile su sljedeće sportske organizacije: Karate klub „Energija“; Karate klub „16-šesnaesta“; Karate klub „Sinđelić“; Karate klub „Kastel“; Karate klub „Džida“; Džudo klub „Zvijezda“; Džudo klub „Rei“; Džiu džica klub „Minotaur“; Nanbudo centar „Banja Luka“; Kung fu vušu klub „Lotos“; Regionalni karate savez Krajina.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka