IzdvajamoTakmičenja

Počele prijave za četvrto izdanje regionalnog takmičenja Balkathon – Traže se inovativne i jedinstvene ideje

Savjet za regionalnu saradnju (RCC) pokrenuo je regionalno onlajn takmičenje za najbolje digitalne ideje i rješenja sa Zapadnog Balkana – Balkaton 4.0, čiji je rok za prijave 13. septembar.

– “Ove godine tražimo svježe, inovativne i jedinstvene ideje u tri kategorije, u šta spadaju održivi turizam, zelena ekonomija i preduzetništvo” – navodi se u saopštenju povodom takmičenja koje se organizuje četvrtu godinu zaredom.

Iz RCC-a je istaknuto da u održivi turizam spadaju mobilnost, moda i scenske umjetnosti, u zelenu ekonomiju obnovljiva energija, zelene zgrade, transport, upravljanje vodama, upravljanje otpadom ili zemljištem, a u preduzetništvo web poslovne ideje, vještačka inteligencija, korisničke usluge, prediktivna analiza, automatizovani unos podataka, e-usluge i ostali digitalni alati.

– Timovi koji uđu u uži izbor Balkatona 4.0 imaće priliku da osvoje dvodnevni mentorski program sa iskusnim stručnjacima, šansu da implementiraju svoje rešenje u regiji Zapadnog Balkana i jednu od šest nagrada iz nagradnog fonda od 60.000 EUR“Nagradićemo šest pobjedničkih ideja – po dvije u svakoj kategoriji, sa po deset hiljada EUR” – rekli su iz RCC-a.

Od svog osnivanja 2020. godine, Balkathon je rezultirao stvaranjem 15 originalnih proizvoda Made in Western Balkans.

RCC je prošle godine nagradio šest učesnika iz ekonomija Zapadnog Balkana sa ukupno 60.000 EUR za najbolja inovativna rješenja u četiri kategorije, ePrivreda/virtualni promotivni alati/video & marketing uticaja, poljoprivreda/ prehrambena tehnologija i ruralni razvoj, obnovljivi izvori energije & održiva energija/transport i logistika, a dvoje je nagrađeno u kategoriji razno. Timovi su iskoristili finansijsku podršku za potpuno razvijanje svojih digitalnih rješenja.

– Balkaton 4.0 je otvoren za timove sastavljene od učesnika i učesnica iz ekonomija Zapadnog Balkana. Timovi se podstiču da među svoje članove i članice uključe kvalifikovane pojedince, IT kompanije, studente i studentice, nevladine organizacije, obrazovne ustanove, nove (start-up) kompanije.

Pobjednici će biti objavljeni na službenoj ceremoniji dodjele nagrada 3. oktobra, a prenosiće se uživo na profilima društvenih mreža RCC-a, a projekat finansira EU.

Detalji o Balkatonu su dostupni na OVOM linku.

Preuzeto sa: lonac.pro