Ostalo

U BiH pokrenut novi naučni portal

U Bosni i Hercegovini (BiH) pokrenut je novi naučni portal Naukagovori.ba koji je nastao kao transformacija i nadogradnja bloga Quantum of Science.

“Portal naukagovori.ba nije jedini ali je jedinstven na našem jezičkom području i u ovom trenutku jedna od rijetkih web lokacija koje nude naučni sadržaj kako u obliku dubokih analiza i eseja, tako i u kratkim i razumljivim tekstualnim i video formama razumljivim ne samo za naučnu zajednicu, nego za sve ljude”, kazala je glavna i odgovorna urednica portala Nauka govori i nagrađivana naučna novinarka Jelena Kalinić. 

Kalinić radi za Glas Amerike u BiH, i pored bloga Quantum of Scince, koji se transformisao u portal Nauka govori, uređuje, piše i vodi portal Vakcine.ba.

Ona je kroz Quantum of Science, kako dodaje, željela da približi nauku ljudima koji ne dolaze iz sfera nauke, a potreba za povećanjem naučne pismenosti je daleko prevazišla ograničenja blog platformi.

“Trebalo je omogućiti preglednost, pretraživost, bolju optimizaciju i uopšte – pristupačnost. Projekti na kojima sam s partnerima i Udruženjem radila u protekle dvije godine omogućili su da kreiramo novi naziv i brend ‘Nauka govori’ koji je proistekao iz saradnje sa ‘Zašto ne’ i strategiju koja je predvidjela da prikupimo sredstva za izradu dobro strukturisanog, preglednog i pristupačnog portala”, navodi, dodajući da će ostati posvećeni blagovremenom, tačnom i jasnom izvještavanju o novostima iz svijeta nauke i približavanju nauke kroz eksplanatorne članke svima koje nauka zanima.

Portal naukagovori.ba, kako se navodi u njihovom saopštenju, posvećen je misiji svog osnivača – Udruženja Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet” – razvoju naučnog novinarstva u BiH i regionu kroz tekstove na portalu te povezane kanale društvenih mreža i podcaste, te promociju obrazovanja mladih i odraslih van obrazovnog sistema. Udruženje radi i na borbi protiv dezinformacija vezanih za nauku te se bavi odnosom nauke, demokratije, politike i društva.

Saradnici i saradnice i autori i autorice tekstova su: Ivana Jasak, Mladen Obrenović, Lidija Karačić, Bojan Šošić, Nenad Tanović, Lamija Tanović, Emina Bošnjak, Nataša Kilibarda, Nenad Jarić Dauenhauer, Delila Hasanbegović Vukas, Amar Karađuz, Radoslav Dejanović, Dino Abazović, Saša Ceci.

Preuzeto sa: media.ba