Vijesti

Veliki i važan jubilej “Ljeta na Vrbasu”: Već je 70 godina od “banjalučke laste”

Otvaranja manifestacije „70. godina Ljeta na Vrbasu“ biće održano u četvrtak u 21 čas na platou ispod tvrđave Kastel. Nakon ceremonije otvaranja, od 22 časa na letnjoj pozornici Kastela biće održan koncert “Banjalučani Banjaluci”.

Veliki i važan jubilej “Ljeta na Vrbasu”: Već je 70 godina od “banjalučke laste” (FOTO)FOTO: MIOMIR

Ovaj koncert polanja Turistička organizacija grada Banjaluka, a posjetioce će zabavljati Romana Panić, Lukijan Ivanović, Andrej Pucarević i Maskarada Band.

“Leto na Vrbasu” organizuje se po 70. put, a trajaće od 13. do 30. jula. Za nedelju, 16. jula, od 21 čas pripremljeno je kino na otvorenom, a lokacija je plato ispred zapadne kapije tvrđave Kastel. U četvrtak, 20. Jula, u parku “Petar Kočić” od 20 časova biće održan “Ples sa zvijezdama”. Takmičenje u vještini i dužini izbačaja banjalučkim kolom biće održano na desnoj obali Vrbasa, preko puta tvrđave Kastela, 23. Jula u 10 časova. Skokovi sa Gradskog mosta planirani su za 17 časova.

Kako je najavljeno iz TOBL, u utorak 25. jula od 21 čas planirano je kino na otvorenom, dok je 30. jula od 17 časova planirana trka dajak čamaca na dajak pristaništu.

Idejni tvorci današnjeg “Ljeta na Vrbasu” bili su Banjalučani. Tako je nastao Klub Akademičara Banjaluke (KAB). KAB-ovci su 1953. godine organizovali i prve trke čamca na Vrabasu. Osnovne takmičarske discipline, pored atraktivnih skokova sa mosta, bile su i trke dajak čamaca, kajak kanua i takmičenje u preplivavanju Vrbasa.

Stil skoka, danas poznat kao „vrbaska lasta“, izvodi sa 12 metara visokog mosta u Vrbas. To je specifičan skok sa ispruženim i uvijenim tijelom. Cilj je da se što duže zadrži ispružen položaj, a pri ulasku u vodu napravi što manji “štrap” vode. Propozicije “banjalučke ili vrbaske laste” se nisu mijenjale do dan danas.. Kroz godine manifestacija je mijenjala nazive, sve do do 1996. godine kada Turistički savez obnavlja manifestaciju pod imenom “Ljeto na Vrbasu”. Od 2004. godine Turistička organizacija grada Banjaluka afirmiše ovu turističku ponudu.

Godine 2018. u sklopu manifestacije organizovano je kino na otvorenom i ples pod zvijezdama. Ideje da se organizuje prikazivanje filmova na zidinama Kastela od početka je naišlo na veliku zainteresovanost. Već sljedeće godine Vrbas je premošten zip lajnom, a više od hiljadu sugrađana i turista spuštali su se sa jedne na drugu obalu Vrbasa.

Preuzeto sa: srpskainfo.com