IzdvajamoKorisno

Pet savjeta za pisanje efektnog motivacionog pisma za posao

Pisanje motivacionog pisma je vještina koja može uveliko utjecati na vašu profesionalnu karijeru. Kroz pisanje ovog pisma data vam je prilika da ostavite trajan dojam na budućeg poslodavca i istaknete se od ostalih kandidata/kinja. Ali kako napisati to “savršeno” motivaciono pismo? U nastavku vam donosimo 5 ključnih savjeta koji će vam pomoći da zasijate.

Personalizirajte svoje motivaciono pismo

Nema ništa manje impresivno od generičkog pisma koje izgleda kao da je poslano desetinama poslodavaca. Ako stvarno želite posao, pokažite to kroz svoje motivaciono pismo. Navedite ime kompanije i poziciju na koju se prijavljujete, istražite što više možete o kompaniji i njihovom radu i pokažite da ste spremni i željni postati dio njihovog tima.

Povežite motivaciono pismo s poslom

Vaše motivaciono pismo bi trebalo sumirati zašto ste baš vi idealan kandidat/idealna kandidatkinja za taj posao. Povežite svoje vještine i iskustvo s onima koji su navedeni u opisu posla. Ovo će pokazati poslodavcu da ste posvetili pažnju čitanju opisa posla i da razumijete šta se od vas očekuje te da smatrate da imate tražene vještine i znanja.

Ispričajte svoju priču

Poslodavci žele znati više od pobrojanih vještina koje posjedujete. Oni žele znati ko ste vi i kao osoba i kao profesionalac/profesionalka. Iskoristite pismo kako biste ispričali svoju priču, podijelite svoju motivaciju ili iskustvo koje vas je usmjerilo baš ka toj oblasti rada.

Budite konkretni i jasni

Motivaciono pismo nije mjesto za nepotrebne detalje. Jasno i konkretno navedite šta je to što možete ponuditi kompaniji i kako možete doprinijeti njenom radu i uspjehu. Pritom, pazite na dužinu pisma – ne bi smjelo biti duže od jedne stranice.

Posljednja provjera

Nakon što ste napisali svoje motivaciono pismo, pročitajte ga još jednom i pobrinite se da nema gramatičkih i pravopisnih grešaka. Također, provjerite da li je ton pisma profesionalan te da li su informacije jasne. Možete zamoliti nekoga da pročita vaše pismo prije nego ga pošaljete i da svoje mišljenje.

Pisanje motivacionog pisma može biti izazov, ali s pravim pristupom i istinskom posvećenošću ovom zadatku može biti i prilika da se istaknete i pokažete poslodavcu zašto ste vi pravi kandidat/prava kandidatkinaj za posao. Sretno u pisanju!

Preuzeto sa: hocu.ba