Vijesti

Promocija novog izdanja monografije o banu Milosavljeviću autora Zorana Pejašinovića

Promocija monografije Zorana Pejašinovića “Ban Milosavljević – Priča o čovjeku koji je Banjoj Luci obistinio ime” biće održana u četvrtak, 22. juna u Banskom dvoru, sa početkom u 19.00 časova.

Kako je najavljeno iz Arhiva Republike Srpske, na promociji u Vijećnici Banskog dvora o monografiji će, osim autora, govoriti glavni i odgovorni urednik Dušan Popović, profesor Borivoje Milošević, doktor Vladan Vukliš, te recenzenti.

Inače, monografija “Ban Milosavljević – Priča o čovjeku koji je Banjoj Luci obistinio ime” objavljena je 2004. godine, a riječ je o prvoj cjelovitoj, naučnoj biografiji bana Milosavljevića – jedne od najznačajnijih ličnosti istorije Banje Luke, Bosanske Krajine i Republike Srpske.

Iz Arhiva su podsjetili da je tiraž prvog izdanja ubrzo po publikovanju našao svoje mjesto na policama javnih i privatnih biblioteka, zbog čega je stvorena potreba za novim izdanjem.

U izdanju reprezentativnog strukovnog republičkog Udruženja arhivskih radnika Republike i Arhiva Republike i Narodne i univerzitetske biblioteke Srpske objavljeno je drugo i dopunjeno izdanje kapitalne monografije.

Monografija donosi biografiju bana Milosavljevića, kao i tri velike cjeline – “Od đaka do ministra”, “Ban Vrbaske banovine” (1929–1934) i “Ponovo u Beogradu” i zasnovana je na arhivskoj građi Arhiva Republike Srpske, Arhiva Jugoslavije, Arhiva Srpske akademije nauka i umjetnosti i Vojnog arhiva, neobjavljenim spisima u vlasništvu porodice Milosavljević, te stotinama naučnih, publicističkih, memoarskih i drugih publikacija, radova i novinskih članaka i nekoliko razgovora sa savremenicima.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka