Vijesti

“Volonterske politike” u Gradišci, Banjaluci, Srpcu i Laktašima

“Udruženje Most“ iz Gradiške sa partnerom „Zdravo da ste“ iz Banjaluke u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave formiralo je radne grupe za izradu Politike volontiranja u zajednicama: Gradiška, Banja Luka, Srbac, Laktaši. Simultano se odvija 8 radnih sastanaka u svakoj od zajednica, a predstavnici radnih grupa su članovi organizacija civilnog društva i institucija koji svojim iskustvom i poznavanjem potreba društva mogu doprinijeti kreiranju što boljeg dokumenta Politike volontiranja.

Prije samog formiranja radnih grupa, izvršeno je istraživanje stanja i potreba građana za volonterskim programima u lokalnim zajednicama. Analiza daje interesantne podatke o potrebama zajednica, interesu mladih i ostalih skupina za volontiranje, ali i druge podatke koji će se koristiti u procesu izrade dokumenta Politike volontiranja.

Dajana Karan, koordinatorica projekta: „Cilj nam je da u narednih par mjeseci izradimo kvalitetne dokumente u sve četiri zajednice u skladu sa stvarnim potrebama društva, a koje će, nadamo se, Skupština usvojiti. Kasnije nam to daje mogućnost za kvalitetnije sprovođenje volonterskih programa i usmjeren rad u zajednici.”

U svakoj od zajednica uključen je i „Lokalni volonterski servis“ koji su dio „Volonterskog servisa Republike Srpske“ i zajedno rade na promociji i unaprjeđenju volontiranja u lokalnim zajednicama u skladu sa Zakonom o volontiranju Republike Srpske. Tanja Šnjegota, predsjednica VSRS istakla je značaj formiranja Politike volontiranja u svakoj od zajednica, a i sama se pridružila radnoj grupi u Srpcu. Navedene aktivnosti dio su prijekta „Regionalnom saradnjom do boljih volonterskih programa“ koji finansijski podržava „Institut za razvoj mladih KULT“. Cilj ovog projekta je doprinijeti jačanju institucionalnih mehanizama saradnje omladinskih centara i predstavnika lokalne vlasti, kao i aktivnom uključivanju mladih iz Bosne i Hercegovine u društvene procese. Kroz projekat će se unaprijediti položaj mladih u Gradišci, Banjaluci, Laktašima i Srpcu, stvaranjem zakonskih uslova za provođenje politike volontiranja, osnažiti djelovanje omladinskih centara i povećati broj volonterskih inicijativa u lokalnim volonterskim servisima i Povećati vidljivost i značaj volonterskog aktivizma za širu društvenu zajednicu.

Izvor: Saopštenje