Ostalo

Poziv za članove/ice “Youth Advisory Board-a” pri Ambasadi Švajcarske u BiH

Da li ste spremni da utičete na odluke koje su važne za mlade iz BiH? 

Ambasada Švajcarske u BiH i PRONI Centar za omladinski razvoj vam nude jedinstvenu priliku da se pokažete u najboljem svjetlu zastupajući interese i ideje svojih vršnjaka u našoj državi.

Svake godine biramo po jednog predstavnika iz 10 različitih lokalnih zajednica, a možda si ove godine to baš TI!

Ono što tražimo od vas jeste da budete spremni da analizirate problem i da date svoje mišljenje o rješavanju istog. Ne zaboravite, vaše mišljenje nam je važno!

Budite spremni da utičete na donošenje odluka koje se tiču i vas, a čekaju vas i druženje i mnogi zanimljivi događaji sa kojih ćete ponijeti iskustva koja će vam sigurno značiti u budućnosti.

Između ostalog, ovo je prilika i za lično usavršavanje, podizanje sopstvenog samopouzdanja i svijesti o dešavanjima u svijetu koji vas okružuje.

Svoje prijave možete poslati do 11.06. do 23:59h putem OVOG LINKA.

Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete nam se obratiti putem email-a: info@proni.ba, a više o programu pogledajte ispod.

Više o programu

Šta je to “Youth Advisory Board”?

Youth Advisory Board je omladinski savjetodavni odbor pri Ambasadi Švajcarske u Bosni i Hercegovini sačinjen od 10 mladih ljudi iz različitih dijelova naše države, osnovan u januaru 2021. godine.

Ciljna grupa

Projekat je namijenjen mladim ljudima između 16 i 24 godine koji su spremni da u periodu od 12 mjeseci učestvuju u donošenju odluka i promjena te na taj način doprinesu poboljšanju položaja mladih u našoj državi.

Članovi koji budu izabrani će imati priliku da sudjeluju u radu Švajcarske ambasade i tako dobiju bolji uvid u njeno funkcionisanje i njen značaj na području Bosne i Hercegovine.

Misija odbora

Suština rada Youth Advisory Board-a jeste usmjeravanje razvojnih projekata Ambasade Švajcarske ka stvarnim potrebama mladih u Bosni i Hercegovini i stvaranje snažne veze između njih.

Savjetodavni odbor za mlade ima za cilj pružanje platforme za izražavanje glasova mladih iz Bosne i Hercegovine, podsticanje dijaloga, razumijevanja i saradnje između Ambasade i mlade zajednice. Kao član odbora, imaćete jedinstvenu priliku da doprinesete svojim perspektivama, idejama i uvidima na različite teme vezane za bilateralne odnose, politike za mlade, kulturnu razmjenu i još mnogo toga.

Pri radu u Youth Advisory Board-u je izrazito važno promovisanje sljedećih vrijednosti:

  • Demokratske vrijednosti
  • Inkluzija svih članova društva
  • Sloboda govora i različitosti
  • Kvalitetno ulaganje u lokalne zajednice
  • Pozitivan primjer iz oblasti aktivizma
  • Uključivanje mladih u procese donošenja odluka

Šta se od tebe očekuje?

Od tebe se očekuje da pokazuješ interesovanje za međunarodne odnose, diplomatiju ili srodna područja, posjeduješ komunikacijske i interpersonalne vještine i imaš proaktivan i saradnički pristup.

Isto tako, bitno je da budeš dostupan za redovne sastanke, radionice i događaje, da djeluješ kao most između ambasade i mlade zajednice, dijeleći svoje stavove i zastupajući interese mladih i da pružaš prijedloge i sugestije o inicijativama, događajima i programima koji imaju za cilj promovisanje angažmana i učešća mladih.

Šta te čeka u YAB-u?

Kao član Youth Advisory Board-a, očekuje te upoznavanje sa radom na velikim projektima i njihov nadzor, dobijanje šire slike o organizacijama civilnog društva, njihovom radu i predstavnicima koji surađuju sa ambasadom, davanje savjeta unutar projekata za mlade, kreativno djelovanje na području marketinga, PR-a, pružanje povratnih informacija ambasadi povezanih za interese mladih, razvoj vještina i razvijanje sposobnosti, učestvovanje u diskusijama o bilateralnim odnosima, održivom razvoju, društvenim pitanjima i drugim relevantnim temama, saradnja sa ostalim članovima odbora u razvoju i implementaciji projekata koji osnažuju i podržavaju mlade ljude i još mnogo toga.

Poziv za članove/ice “Youth Advisory Board-a” pri Ambasadi Švajcarske u BiH

Preuzeto sa: proni.ba