Ostalo

Znanje kineskog jezika otvara brojne poslovne ponude

Svoj dosadašnji rad iz izučavanja kineskog jezika, književnosti, kulture, istorije, međunarodnih odnosa i drugih aspekta sveobuhvatnog učenja o današnjoj Kini, predstavila je juče prva generacija studenata na Studijskom programu sinologija Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, kazala je za “Nezavisne novine” Anja Mudrenović, asistentkinja na ovom studijskom programu.

“S obzirom na to da smo novi studijski program, osnovan prošle godine, ideja nam je bila da organizujemo izložbu radova ili okrugli sto, na kome su naši studenti posjetiocima, ostalim studentima, profesorima i generalno rukovodstvu Univerziteta u Banjaluci, pokazali ono što je nama sve ovo vrijeme ideja, a to je značaj sveobuhvatnog učenje o Kini”, istakla je Mudrenovićeva.

Kako kaže, studenti su predstavili znanje kroz sve aspekte, od jezika, kulture, istorije, tradicije, ali i savremene kulture, do politike i ekonomije.

“Kroz predstavljanje seminarskih radova studenata svi posjetioci su imali priliku da prodube svoje znanje o Kini, baš kao što i ja sa naših 13 studenata učim svaki dan, kroz rad s njima i čitanjem njihovih radova”, objasnila je Mudrenovićeva.

Ističe da studenti imaju veoma visok nivo znanja kineskog jezika, a mogućnosti nakon završetka sinologije i prilike za zaposlenje su raznovrsne.

“Rad u prevodilaštvu, nastavi, sa kineskim kompanijama, republičkim agencijama koje sarađuju sa Narodnom Republikom Kinom, državnim institucijama, sektoru turizma, sve su to mogućnosti koje su otvorene za zaposlenje naših studenata nakon završetka studija, a ja ne poznajem nijednog sinologa ili filologa, koji je nezaposlen i ne sumnjam da će tako biti i sa našim studentima”, kazala je Mudrenovićeva.

Dodaje da učenje bilo kog jezika zahtijeva konstantan dolazak na predavanja i predan rad, a za osnovnu komunikaciju na kineskom jeziku potrebno je poznavati od 1.000 do 2.000 kineskih znakova.

“Sve preko tog broja znakova predstavlja stručno znanje kineskog jezika, što je, naravno, poželjno, ali ovo je znanje koje se konstantno nadograđuje. I ja još učim, od profesionalnog žargona, zavisno u kojoj industriji ste zaposleni. Tako da sinolozi treba da budu spremni za cjeloživotno učenje”, ističe Mudrenovićeva.

Naša sagovornica ističe značaj učenja o Kini, jer je to jedna od najvećih ekonomskih sila današnjice.

“Saradnja sa Kinom je sve veća, ne samo kod nas, već generalno u svijetu. Učenje o kineskim konceptima meke moći, pogledima, kulturi, spoljnoj politici, sve je to nešto što je neophodno”, rekla je Mudrenovićeva i dodala da će studenti sinologije idući mjesec ta znanja moći i dodatno usavršiti u Kini, na besplatnom studentskom putovanju.

Odlasku u Kinu raduje se Milica Bukara, studentkinja prve godine na Studijskom programu sinologija, koja kaže da je presrećna što je prošle godine, nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja, dobila priliku da izučava kineski jezik i kulturu.

“Kada sam saznala da se osniva Katedra za sinologiju, bez razmišljanja sam se odlučila šta ću studirati, jer sam u srednjoj školi učila kineski jezik na Konfucijevom institutu u Banjaluci. Zaljubila sam se u ovaj jezik, a i sama kultura mi je vrlo interesantna, kao i književnost, tumačenje tekstova, istorija, filozofija i umjetnost. Jako sam uzbuđena zbog odlaska u Kinu, ljetni kamp će trajati deset dana. Biće organizovane razne radionice, posjeta Kineskom zidu, Nacionalnom muzeju, pozorištu, operi, a tri dana ćemo biti u Pekingu i sedam dana u Tjenđinu”, ističe Bukara i dodaje da preporučuje svima koji imaju afinitete prema stranim jezicima da se raspitaju i bez oklijevanja se upišu na sinologiju.

Teodora Pajić, koja je nedavno završila Ekonomsku školu u Banjaluci, nema nedoumicu u vezi s izborom studija, a njen izbor je upravo sinologija.

“Učim kineski jezik već tri godine na Konfucijevom institutu i tu sam se definitivno pronašla, a došla sam da podržim svoje prijatelje i buduće kolege i da pogledam njihovo izlaganje radova, kao i da naučim nešto novo o kineskoj kulturi. Još kao mala voljela sam da gledam kineske serije i da slušam kinesku muziku i generalno me zanima taj dio Azije, tako da sam se još na kursu zaljubila u ovaj jezik i kod mene nema nedoumice, upisaću se definitivno na sinologiju i presrećna sam što imamo ovaj studijski program u Banjaluci”, kazala je Pajićeva.

Trenutno na Banjalučkom univerzitetu sinologiju studira 13 studenta, iako je kvota za upis bila 30, a tako će biti i ove godine. Za studente na budžetu obezbijeđeno je 20 mjesta, pet za studente na samofinansiranju i pet stranih državljana.

Preuzeto sa: nezavisne.com