Događaji

Godišnja izložba radova studenata Akademije umjetnosti

Godišnja izložba radova studenata Studijskog programa likovnih umjetnosti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci biće otvorena 8. juna 2023. godine u 20.00 časova.

Izložbena postavka obuhvatiće radove 105 studenata sa više od hiljadu radova iz oblasti crteža, slikarstva, grafike, intermedijalne umjetnosti, grafičkog dizajna, metodike likovne kulture i fotografije. Godišnja izložba studentskih radova Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci daje presjek različitih umjetničkih formi, metoda i strategija djelovanja kojima su se studenti bavili tokom cijele akademske godine.

Dvadeset i druga izložba dobar je način da Akademija umjetnosti pokaže talenat i kreativnost nove generacije mladih umjetnika, kojima će uručene nagrade biti motivacija za dalji rad i napredak. I ove godine, od strane Akademije umjetnosti biće nagrađeni autori najboljih radova. Akademija umjetnosti tradicionalno dodjeljuje nagradu za Crtež, nagradu za Slikarstvo, nagradu za Intermedijalnu umjetnost, nagradu za Grafiku, nagradu za Grafički dizajn „Goran V. Jankovićˮ i nagradu za Fotografiju.

Godišnja izložba je važan događaj jer povezuje krovne institucije Republike Srpske sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, budući da svi vodeći muzeji, galerije i kulturni centri formiraju sopstvene komisije koje dodjeljuju nagrade za najbolje autorske radove studentima iz navedenih oblasti. Institucije i ustanove kulture koje dodjeljuju nagrade su: Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Kulturni centar Banski dvor, Galerija Udruženja ,,Udas”, Centar za kulturu i obrazovanje Laktaši, Galerija ,,Sreten Stojanovićˮ Prijedor, JU Matični muzej Kozare Prijedor, Zavičajni muzej Gradiška, Galerija ,,Vagonˮ, i agencija ,,New Momentˮ.

Izložba je postavljena i može se pogledati do 1. oktobra na četiri lokacije – zgrada Akademije umjetnosti i Rektorata, u objektu iza zgrade Akademije umjetnosti, u prostorijama Akademije umjetnosti preko puta Filološkog fakulteta i na Filozofskom fakultetu.

Studenti slikarstva i intermedijalne umjetnosti otvoriće i izložbu u Galeriji ,,Vagonˮ 7. juna i u Kulturnom centru ,,Banski dvorˮ 14. juna 2023. godine. Takođe, ove godine, u okviru završne izložbe, Akademija će sarađivati i sa internacionalnim servisom za umjetničke sajmove ,,Follow artˮ.

Preuzeto sa: Univerzitet u Banjoj Luci