Grantovi

Prijavite se za Grant Svilenih Puteva

UNESCO poziva mlade da se prijave za Istraživački Grant Svilenih Puteva koji ima za cilj da osposobi mlade istraživače za dalje proučavanje zajedničkog nasljeđa Puteva svile.

OBLAST: religija, jezik, književnost, umjetnost, muzika, ekonomija, trgovina

OPIS: Kao dio tekućeg rada Programa Puteva svile na boljem razumijevanju bogate istorije i zajedničkog nasljeđa i duha Puteva svile, UNESCO je, uz podršku Nacionalne komisije Narodne Republike Kine za UNESCO, pokrenuo „Odobrenje za Omladinsko Istraživanje Puteva svile“ 2021. godine u okviru Sektora društvenih i humanističkih nauka. Kandidati za grantove su pozvani da se pozabave oblastima akademskih studija koje se odnose na zajedničko nasljeđe i mnogobrojne identitete Puteva svile, kao i njegovu unutrašnju raznolikost i potencijal u savremenim društvima za kreativnost, interkulturalni dijalog, društvenu stabilnost, regionalnu i međunarodnu saradnju, i na kraju održivi mir i razvoj. Ova inicijativa nagradiće 12 istraživačkih grantova mladima sa najboljim prijedlozima. Prihvatljiv je širok spektar istraživačkih oblasti, uključujući multidisciplinarne i multidimenzionalne prijedloge koji nisu ograničeni na jedan specifičan region ili hronologiju. Predloženo istraživanje može pokriti jednu ili nekoliko tema povezanih sa zajedničkim nasljjeđem Puteva svile uključujući, ali ne ograničavajući se na:

Nauka i tehnologija i tradicionalno znanje
Religija i duhovnost
Jezik i književnost
Umjetnost i muzika
Tradicionalni sportovi i igre
Ekonomija i trgovina
Nasljeđe Puteva svile i savremeni problemi i pitanja

Predloženo istraživanje mora da se fokusira na rezultate kulturnih interakcija i razmjene, i u okviru date oblasti mora da prikaže konkretne rezultirajuće elemente, bilo da su materijalni ili nematerijalni, koji se mogu identifikovati u dvije ili više kultura duž Puteva svile i šire.

Panel će dodijeliti 12 odobrenja od $10,000 po istraživačkom projektu na osnovu prednosti predloženog istraživanja i njegovog potencijalnog doprinosa unapređenju razumijevanja interakcija i razmene koje se odvijaju širom Puteva svile i konkretnih elemenata koji iz njih proističu. Grant će biti dodeljen u dvije odvojene rate. Dobitnici će biti objavljeni u oktobru 2023. godine procesom evaluacije rađenog od strane naučnog panela sastavljenog od renomiranih međunarodnih akademika. Predloženo istraživanje može da sprovede pojedinačni istraživač ili može biti dio grupnog ili kolaborativnog projekta, međutim samo jedan grant će biti dodijeljen po istraživačkom projektu.

USLOVI: Pravo na prijavu imaju svi postdiplomski istraživači iz svih zemalja starosti od 35 i mlađi u vrijeme podnošenja prijave.

NAČIN PRIJAVE: Kako biste se prijavili potrebno je posjetiti sajt: https://en.unesco.org/silkroad/youthgrant-applicant-guidelines

ROK ZA PRIJAVU: 31.05.2023.

Detaljnije na: https://en.unesco.org/silkroad/youthgrant

Preuzeto sa: mladiinfo.me