Vijesti

Muzej Republike Srpske obilježio 90 godina rada

​Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić prisustvovala je svečanosti upriličenoj povodom 90 godina postojanja i rada Muzeja Republike Srpske, a u okviru koje je otvorena tematska izložba „Vrbaski mač u kamenu”.

„Radi se o izuzetno značajnom jubileju – devet decenija postojanja i rada Muzeja Republike Srpske, kao centralne republičke ustanove kulture u oblasti muzejske djelatnosti. Radom na zaštiti, prezentaciji i promociji kulturnog nasljeđa, te izuzetno važnim programima saradnje koje ostvaruje sa muzejskim ustanovama iz zemlje i regiona, Muzej Republike Srpske daje nemjerljiv značaj očuvanju kulturnog nasljeđa i identiteta našeg naroda na ovom prostoru, unapređenju i razvoju muzejske djelatnosti te sveukupnom razvoju kulture Republike Srpske“, rekla je ministra Natalija Trivić.

Ona je iskazala i sve pohvale autorskom timu izložbe u čijem je znaku centralna svečanost obilježavanja važnog jubileja, ali i cijelom timu Muzeja, čija angažovanost u radu, i jačanju svijesti o važnosti brige i promocije naše vrijedne kulturne baštine, kako je rekla, svrstava Muzej Republike Srpske u red institucija kulture najzaslužnijih za to.

„Putem vrijednih stalnih postavki, ali i istraživačke i izložbene djelatnosti, Muzej njeguje i čuva kulturnu baštinu, ali i na stručan i sistematičan način doprinosi i kulturološkom obrazovanju javnosti“, rekla je ministra Natalija Trivić, naglasivši posebno važnost obrazovanja u tom smislu najmlađih generacija i učenika koji imaju priliku da usvajaju znanja o nasljeđu i kulturnom identitetu putem edukativnih postavki Muzeja Srpske.

U okviru tematske izložbe “Vrbaski mač u kamenu” prikazan je primjerak srednjovjekovnog mača koji je prošle godine izronjen iz Vrbasa, pored sela Rekavice, u čijoj se neposednoj blizini nalaze ostaci srednjovjekovne tvrđave Zvečaj.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je potrebno dalje razvijati sve institucije, u okviru čega i institucije kulture.

“U fazi smo priprema za izgradnju još jednog velikog objekta – multifunkcionalne kongresno-konferencijsko-koncertne dvorane koja će imati i izložbene prostore”, naveo je Radojičić.

Direktor Muzeja Srpske Miladin Savić podsjetio je da je 1930. godine tadašnji ban Vrbaske banovine Svetislav Milosavljević donio odluku o osnivanju Muzeja Vrbaske banovine, koji od 14. novembra 1992. godine nosi nacionalno ime – Muzej Republike Srpske.

Savić je dodao da je ova ustanova imala i blistave i jako teške momente u svojih 90 godina, da je muzej često mijenjao mjesto, dok se u julu 1983. godine nije preselio u objekat u kojem se i sada nalazi.

Muzej Vrbaske banovine u Banjaluci osnovan je 26. septembra 1930. godine naredbom kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Odlukom Vlade Republike Srpske 14. novembra 1992. godine preimenovan je u Muzej Republike Srpske i proglašen centralnom ustanovom zaštite pokretnih kulturnih dobara.

Preuzeto sa: Ministarstvo prosvjete i kulture