IzdvajamoTakmičenja

Počelo 17. Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju 2023.

​Takmičenje Najbolja tehnološka inovacija počinje danas u organizaciji Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacionionog centra Banja Luka u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije.

Konkurs će biti otvoren do 5. maja 2023. godine, a ovogodišnji nagradni fond je 38.000 KM. Nagrade će biti dodjeljene po sljedećem redoslijedu:

Prvo mjesto 10.000,00 KM
Drugo mjesto 8.000,00 KM
Treće mjesto 7.000,00 KM
Četvrto mjesto 5.000,00 KM
Peto mjesto 3.000,00 KM
Šesto mjesto 2.000,00 KM

Najbolji srednjoškolski i najbolji studentski tim dobijaju po 1.500 KM. Finale takmičenja je planirano za decembar, kada će šest najboljih finalista odmjeriti svoje snage.

Ovo takmičenje rezultat je saradnje na osnovu Memoranduma o saradnji dva ministarstva i Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije i predstavlja najdugoročniju zajedničku aktivnost sa Vladom Republike Srbije.

Cilj takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju je podsticanje inovativnosti i preduzetništva, podrška inovatorstvu, pomoć u pokretanju poslova, promocija inovacija, te podsticaj njihove komercijalizacije. Takmičenje promoviše preduzetnički način razmišljanja i ponašanja tako što učesnicima daje podršku – edukativnu i finansijsku.

Učešće na takmičenju, osim nagrada, svim takmičarima obezbjeđuje besplatnu stručnu pomoć u vidu edukacija kroz treninge i konsalting koji se organizuju u Inovacionom centru Banja Luka i besplatnu medijsku podršku.

Kroz takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju za 15 godina prošlo je ukupno 356 timova u kategorijama inovativnih ideja, realizovanih inovacija i potencijala i nagrađeno ukupno 128 timova u vrijednosti od 576.000,00 KM.

Partneri iz Republike Srpske su Inovacioni centar Banja Luka, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Privredna komora Republike Srpske te dva javna univerziteta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti na adresu: inovacija.org

Preuzeto sa: Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske