Vijesti

Dani frankofonije od 23. marta do 23. aprila: U četvrtak otvaranje izložbe „Luvr noću“

Francuski institut u BiH u saradnji sa Muzejem savremene umjetnosti Republike Srpske organizovaće u periodu od 23. marta do 23. aprila niz dešavanja povodom obilježavanja Međunarodnog dana frankofonije.

Dani frankofonije ove godine započeće izložbom fotografija „Luvr noću“ Milomira Kovačevića Strašnog, a svečano otvaranje izložbe zakazano je za četvrtak, 23. mart u 18.00 časova u Galeriji Plus.

Kako je saopšteno iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, ciklus fotografija umjetnika Milomira Kovačevića Strašnog nastao je u periodu od 2008. do 2010. godine u vrijeme kada je poznati svjetski muzej Luvr uvodio produženo radno vrijeme do 22.00 časa, te je u svrhu tadašnje promocije ove promjene, ovaj poznati na poziv muzeja napravio seriju fotografija muzeja i eksponata u noćnom ambijentu.

– Zamisao je bila da se urade fotografije različite od trenda, bez studijskih uslova i savršenog svjetla. Tako je nastao ciklus „Luvr noću“ koji se sastoji od oko sedamdeset crno-bijelih fotografija. Fotografije su se koristile u promotivnim aktivnostima muzeja, bile su dio plakata kojima je bio oblijepljen cijeli Luvr, a nalazile su se i u pariškom metrou. Umjetnik je izborom crno-bijele fotografije je uspio da postigne intenzitet kontrasta, ali i da na taj način posmatračima pruži svojevrsno „putovanje kroz vrijeme“ – navodi se u saopštenju.

Iste večeri, 23. marta biće organizovana i projekcija filma „Francuski ministar“ (Quai d’Orsay) u režiji poznatog režisera i scenariste Bertrana Tavernijea (Bertrand Tavernier).

Inače, tokom trajanja manifestacije „Dani frankofonije“ u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske će svakog četvrtka biti prikazivani filmovi francuske kinematografije.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka