Korisno

Savjeti za uspješan biznis: Efikasnom organizacijom do boljih poslovnih rezultata

San svakog poslodavca je da u kompaniji ima produktivne i motivisane pojedince, koji zajedno čine skladan i efiksan tim.

Činjenica je da su zaposleni pogon koji pokreće cjelokupno poslovanje, tvorci inovativnih ideja i inicijatori ključnih projekata, čija pokretačka energija gura cijelu kompaniju ka zacrtanom cilju.

Pinterest

Bez obzira kojom vrstom biznisa se bavili, svjesni smo prisutnosti jake konkurencije, konstantnih promjena na tržištu, kojima moramo da se prilagođavamo kako bismo i dalje opstali u tržišnoj utakmici. Za sve vlasnike kompanija i menadžere koji upravljaju timovima, organizacija i briga o zaposlenima je neizostavan dio angažovanja i jedna od ključnih stavki svakog uspješnog poslovanja. U cilju postizanja maksimalne produktivnosti svih članova tima, a samim tim i vrhunskih poslovnih rezultata, predstavljamo ti načine za efikasnu organizaciju zasposlenih.

pexels

Kultura rasta i stalnog napretka

Svaki vlasnik uspješne kompanije ima jasnu viziju i ciljeve ka kojima usmjerava energiju zasposlenih i i prema kojima ih organizuje. Kako bi članovi tima što bolje razumjeli ideju i viziju, neophodno je da na adekvatan način iskomuniciraš dugoročne ciljeve i objasniš im koje benefite kompanija, a i oni sami mogu imati od toga. Na taj način će se aktivirati zaposleni da budu dio zajedničkog uspjeha i motivisati ih na konkretne akcije. Jer, ukoliko i sami nismo motivisani i ne umijemo da prenesemo energiju na svoje saradnike, ne možemo očekivati od ostatka tima da budu poletni i streme ka najboljim rezultatima.

pexels

Prostor prilagođen potrebama zaposlenih

Kako bi opstale i bile konkurentne na tržištu, kompanije moraju da pridaju značaj svakom segmentu poslovanja i stvore što bolje uslove za rad. Jedan od neizostavnih faktora funkcionisanja svakog biznisa jeste i poslovni prostor u kome borave zaposleni. Funkcionalna i dobro opremljena kancelarija jedan je od osnovnih preduslova za produktivan i efikasan rad, budući da zaposleni u njoj provode mnoštvo sati svakog dana. Osim prostranosti, adekvatne osvjetljenosti i udobnog kancelarijskog namještaja, ne smijemo zaboraviti na potrebnu opremu koja zaposlenima olakšava obavljanje zadataka. Uz odgovarajući računar, kancelarijski asortiman podrazumijeva i kvalitetan papir za kopiranje, kao i sitan materijal poput spajalica, hemijskih olovaka i heftalica. Uvijek moramo imati u vidu i dodatni prostor za skladištenje opreme, kako bi radne površine zaposlenih ostale pregledne i bez suvišnih predmeta, koji mogu remetiti rad.

pexels

Delegiranje obaveza kao ključ dobre organizacije

Stručnjaci smatraju, da je delegiranje zadataka jedan od najefikasnijih alatki za upješno vođenje timova. Na nadređenom je da jasno približi ulogu, koji zaposleni ima i da pojasni koje obaveze se od njega očekuju. Takođe, značajne informacije su i rokovi koji moraju biti ispoštovani, kao i određivanje osobe koja će biti nadležna za pružanje podrške tokom nepredviđenih situacija. Na dnevnim ili sedmičnim sastancima se prati tok projekta i angažovanost zaposlenih, te rješavaju sve nedoumice i nejasnoće, koje se eventualno mogu javiti. Ovakva raspodjela rada otklanja nejasnoće u komunikaciji, čini da zaposleni imaju jasan fokus i maksimalno se usmjere na određeni zadatak, a značajno štedi i vrijeme.

pexels

Obezbijediti adekvatnu edukaciju

Konstantne inovacije na tržištu, zahtijevaju od svih učesnika da budu u koraku sa promjenama koje se odvijaju, te isprate najnovije trendove. Zadatak poslodavca je da zaposlenima obezbijedi potrebno znanje i organizuje adekvatnu edukaciju u cilju unapređenja sopstvenog poslovanja. Rast jedne kompanije je usko povezan sa rastom samih zaposlenih, stoga je važno proširiti njihove poslovne vještine i učiniti tim konkurentnim. Razgovaraj sa svakim ponaosob, koji kurs bi želio da savlada i zajednički odaberite onaj koji bi bio relevantan za postizanje planiranih ciljeva. Ne zaboravi da se ulaganje u znanje uvijek na kraju isplati!

pexels

Motivacija i osnaživanje

Kada spomenemo riječ motivacija, uglavnom mislimo na zadovoljavajuću finansijsku nadoknadu koju treba obezbijediti zaposlenom. Ovaj faktor jeste jedan od presudnih za bolju angažovanost i produktivnost zaposlenih. Međutim, pored novčane stimulaciju, veoma je važno da zaposleni imaju aktivnu ulogu u određenim procesima i veća ovlašćenja, kada je u pitanju donošenje odluka. Ovakva postavka je pokazatelj da menadžeri i nadređeni, vjeruju znanju i iskustvu svojih zaposlenih, što će izazvati osjećaj zadovoljstva i biti vjetar u leđa za zaposlene.

pexels

Zdravo radno okruženje i motivisani zaposleni, posljedica su jasno definisane organizacije unutar jedne kompanije. Ukoliko želiš da ostaviš trag u konkurentnom biznis svijetu i postigneš željeni uspjeh, onda je briga o zaposlenima i njihova organizacija, ključna stavka kojom moraš da se pozabaviš. Preispitaj trenutnu organizaciju svog poslovanja i unesi neophodne promjene, koje će rezultirati zadovoljnim i efikasnim timom.

Autor teksta: Velibor Živkov

Preuzeto sa: ultra.ba