Vijesti

Nešto novo dolazi u grad na Vrbasu: U maju biće gotovi tereni za padel

U sklopu novih aktivnosti i gradnje u gradu na Vrbasu, u planu su i nove stvari. Jedna od njih je i izgradnja terena za padel, novi sport koji je zaludio svijet.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je ovaj sport i rekao da je jako popularan u regionu, a i svijetu, te se zbog toga i on odlučio da ga dovede u Banjaluci.

Ističe da će tereni biti završeni do maja.

– Prvi padel tereni biće postavljeni u parku Mladen Stojanović, a potom na igralištima kod K4. Padel je u ovom trenutku najmoderniji sport koji je osvojio svijet. I mi ćemo taj svijet dovesti i u Banjaluku. Svaki sport je imao svoje vrijeme kada je on nastajao. Ponekad davno fudbal, košarka, a u naše vrijeme nastaje padel. Imao sam priliku da kao gradonačelnik posjetim Zagreb, Beograd. Nema grada koji nema posebne dvorane za padel, koje su prepunjene, termine ne možete dobiti nekoliko mjeseci. Prvi teren radimo u parku, drugi kod K4. Uvjeren sam da će padel biti nešto što će Banjalučani zavoljeti i što će biti jedna sjajna rekreacija za zdravi život – rekao je on.

Najavio je takođe da će uz terene za padel, biti uređeno i sportsko igralište kod K4 koje je u proteklom periodu skoro pa uništeno.

Padel se obično igra u parovima na zatvorenom terenu koji je otprilike 25 posto manji od teniskog terena. Bodovanje je isto kao i kod normalnog tenisa, a loptice koje se koriste su slične, ali malo manjeg pritiska.

Glavne razlike su u tome što teren ima zidove pa se može nastaviti igrati kada loptica odskoči o njih na sličan način kao u igri squash te što se koriste čvrste palice bez žica. Visina loptice kada se servira mora biti na nivou struka ili ispod njega.

Ovaj sport izmislio je Enrique Corcuera u meksičkom Acapulcu 1969. godine. Trenutno je najpopularniji u Španiji i njenim bivšim kolonijama, posebno u Meksiku, Argentini i Čileu, ali je također relativno popularan u Italiji i Andori. Počinje se i brzo širiti po Evropi i drugim kontinentima.

Preuzeto sa: srpskainfo.com