Korisno

Mikromenadžment je česta pojava u svijetu biznisa. Šta je to zapravo?

Smatrate li se perfekcionistom i osobom koja voli imati stvari pod kontrolom? Ako je odgovor da, niste jedini – mnoge šefove muči isto. Mikromenadžment je česta pojava u svijetu biznisa.

Ako i dalje niste sigurni spadate li u tu grupu šefova, pogledajte sljedeći primjer: zamolili ste zaposlenog da obavi zadatak u određenom roku. Znate da možete vjerovati tom zaposlenom, jer je oduvijek obavljao posao na vrijeme. Međutim, stalno ste zabrinuti da bi stvari mogle poći po zlu, pa pitate zaposlenog da vam daje povratne informacije o napretku nakon svakog manjeg zadatka – a kad vam on/ona ne odgovori, odlazite sami da provjerite.

Ako ste se prepoznali u sljedećoj situaciji, onda i vi vršite mikromenadžment. S druge strane, efikasni menadžeri pružaju zaposlenima dovoljno slobode da sami obavljaju zadatke, bez previše uplitanja.

Mikromenadžeri takođe često izbjegavaju delegiranje, nerijetko sitničare, i gube se u detaljima – nadgledaju tuđe projekte i žele biti prisutni i kod donošenja najmanjih odluka.

Srećom, stranica workawesome ima nekoliko savjeta za suzbijanje mikromenadžmenta u korijenu.

Zaposlite samo najbolje ljude

Jedan razlog zašto se previše brinete o tuđem radu je taj što im jednostavno ne vjerujete – što ponekad znači da su zaposleni nekompetentni. Stoga, treba da budete izbirljiviji pri zapošljavanju i osigurati da zaposlite najveće talente. Tražite ljude kojima možete vjerovati!

Češće delegirajte

Šefovi koji praktikuju mikromenadžment rjeđe delegiraju zadatke zaposlenima. Posljedično su uvijek premoreni i frustrirani zbog rokova. Naučite da delegirate posao zaposlenima koji su spremni za posao. Što više delegirate i “otpuštate” zadatke, to ćete prije shvatiti da vi niste jedina osoba u firmi koja zna da radi.

Razjasnite svoja očekivanja drugima

Ako imate problema s delegiranjem, možda niste jasno iznijeli svoja očekivanja. Stoga, uzmite vremena, i ocrtajte unaprijed šta očekujete od pojedinog projekta, umjesto da bitne informacije ubacujete u hodu. Ako je potrebno, zapišite to na papir. Ponašajte se kao profesor na univerzitetu koji pruža studentima zahtjeve za projekte koje bi trebalo da dovrše do kraja semestra.

Međutim, za razliku od profesora, povremeno provjerite ide li projekt u pravom smjeru – što nikako ne znači da bi trebalo da provjeravate tok svaki dan. Jednom ili dvaput tokom kraćeg projekta sasvim je dovoljno.

Dopustite zaposlenima da odlučuju

Zaboravite na mit da šef mora nadgledati svaku odluku. Dopustite zaposlenima da “stoje iza svog posla” i da imaju svojevrsnu diskreciju. Često zaposleni znaju šta da čine iz iskustva ili zbog obrazovanja. Nemojte se ponašati kao da ste im mama.

Sagledajte širu sliku

Nemojte naglašavati sitne detalje koji nemaju veze s ostvarenjem projekta. Dalje, budite svjesni da postoji više načina za rješavanje problema. Vaš način ne mora biti jedini ispravan – ako su rezultati isti, i pritom nisu povrijeđeni statuti firme, nije bitno kako je ostvaren cilj.

Bolje upoznajte svoje zaposlene

S vremenom ćete dobiti iskustvo i trebalo bi da naučite koji je zaposleni najbolji u kojem poslu. Svaki zaposleni ima jedinstvene vještine i prednosti, koje mogu biti korisne u različitim situacijama. Prepoznajte te vještine i snage i lakše ćete delegirati, a postizaćete i bolje rezultate.

Shvatite zašto je mikromenadžment loš

Neki mikromenadžeri znaju da su “kontrol frikovi” i još se time ponose. Stalno traže argumente zašto je mikromenadžment dobar.

Ti izgovori glase ovako: “imam oko za detalje”, “štedim vrijeme” i “pazim da stvari ne pođu po zlu”. Iako svaki odgovoran šef mora zadovoljiti navedene faktore, to nije izgovor za prekomjerno nadgledanje ljudi.

Dakle, umjesto da se fokusirate na prednosti mikromenadžmenta, prepoznajte njegove slabosti. Na primjer, njime remetite razvoj svog tima. Dalje, skrećete pažnju s bitnih stvari na nebitne.

Nije nimalo jednostavno snositi odgovornost za tuđi rad. Ali stavite se u poziciju zaposlenog: mora li vas šef stalno nadgledati kako bi obavili posao.

Najvjerovatnije, ne mora. Naučite da date slobodu zaposlenima.

-stratego.hr/manager.ba

Preuzeto sa: manager.ba