Korisno

Na putu do uspjeha važnu ulogu igra analiza konkurencije

Da bi vaša mala firma uspjela, morate znati gotovo isto toliko o svojim konkurentima koliko i o vlastitoj kompaniji i kupcima. Nažalost, mnogi vlasnici malih preduzeća čine grešku čekajući dok konkurent ne otvori radnju preko puta i smanji zaradu kako bi saznao s kim se i protiv čega susreću.

Analiza konkurencije vam omogućava da identifikujete svoje konkurente i procijenite njihove snage i slabosti. Poznavajući postupke vaših konkurenata, bolje ćete razumjeti koje proizvode ili usluge trebate ponuditi; kako ih možete efikasno plasirati na tržište; i kako možete pozicionirati svoje poslovanje.

Analiza konkurencije je stalan proces. Uvijek biste trebali prikupljati informacije o svojim konkurentima. Pogledajte njihove web stranice. Pročitajte literaturu i brošure o njihovim proizvodima. Uzmite u ruke njihove proizvode. Pogledajte kako se predstavljaju na sajmovima. Pročitajte o njima u stručnim publikacijama vaše industrije. Razgovarajte sa svojim klijentima da vidite kako se osjećaju u vezi s konkurentnim proizvodima ili uslugama. Koristite ove korake da analizirate svoje konkurente:

Korak 1: Identifikujte svoju konkurenciju

Svaki posao ima konkurenciju i morate odvojiti vrijeme da razlučite kome se vaši kupci mogu obratiti kako bi dobili proizvod ili uslugu koja ispunjava iste potrebe kao i vaša. Čak i ako je vaš proizvod ili usluga zaista inovativna, morate pogledati šta bi još vaši kupci kupili da bi izvršili ovaj zadatak. Na primjer, možda otvarate web stranicu koja nudi online Bingo. Vaša konkurencija bi bile druge Bingo stranice, druge web stranice za igre, Bingo Hall niz ulicu.

Počnite tako što ćete pogledati svoje primarne konkurente. Ovo su tržišni lideri, kompanije koje trenutno dominiraju vašim tržištem. Vjerovatno su oni ti s kojima ćete se susresti u potrazi za novim kupcima. Ako ste cvjećar, to bi bile druge cvjećare u vašem susjedstvu. Ako ste kompjuterski konsultant, to bi bili drugi konsultanti iste specijalnosti.

Zatim potražite svoje sekundarne i indirektne konkurente. Ovo su kompanije koje se možda neće suočiti s vama, ali koje ciljaju na isto opće tržište. Držeći se primjera cvjećara, to može biti mala lokalna trgovina samo s ružama, nacionalna služba za dostavu cvijeća ili odjel za cvijeće/biljke u vašem lokalnom supermarketu ili diskontnoj radnji.

Na kraju, pogledajte potencijalne konkurente. To su kompanije koje se možda kreću na vaše tržište i protiv kojih se morate pripremiti da biste se takmičili. Na primjer, možete imati nezavisni štand za smrznuti jogurt; morat ćete se pripremiti da se natječete s nacionalnim franšizama smrznutih jogurta, čak i ako još nisu na vašem tržištu.

Korak 2: Analizirajte prednosti i slabosti

Nakon što shvatite ko su vaši konkurenti, odredite njihove snage i saznajte koje su njihove ranjivosti. Zašto kupci kupuju kod njih? Je li to cijena? Vrijednost? Usluga? Pogodnost? Reputacija? Fokusirajte se na „opažene“ prednosti i slabosti koliko i na stvarne. To je zato što percepcija kupaca može biti važnija od stvarnosti.

Dobra je ideja napraviti ovu analizu prednosti/slabosti u obliku tabele. Zapišite imena svakog od vaših konkurenata. Zatim postavite kolone u kojima se navode sve važne kategorije za vašu djelatnost (cijena, vrijednost, usluga, lokacija, reputacija, stručnost, udobnost, osoblje, oglašavanje/marketing ili bilo što drugo što je prikladno za vašu vrstu kompanije). Nakon što ste postavili ovu tabelu, ocijenite svoje konkurente i obavezno ostavite komentare zašto ste im dali tu ocjenu. Možda biste čak željeli da stavite prednosti u crveno, a slabosti u plavo, tako da možete odmah reći gdje se nalazi svaki takmičar.

Korak 3: Pogledajte prilike i prijetnje

Snage i slabosti su često faktori koji su pod kontrolom kompanije. Ali kada gledate svoju konkurenciju, takođe morate ispitati koliko su dobro pripremljeni da se nose sa faktorima koji su van njihove kontrole. To se zovu prilike i prijetnje.

Prilike i prijetnje spadaju u širok raspon kategorija. To može biti tehnološki razvoj, regulatorna ili pravna radnja, ekonomski faktori ili čak mogući novi konkurent. Na primjer, radnja za razvoj fotografija mora znati koliko su njeni konkurenti spremni nositi se s pojavom digitalne fotografije. Ili bi kompanija koja prodaje putem interneta trebala analizirati kako su njeni konkurenti spremni da se nose sa sigurnosnim problemima na mreži.

Opet, efikasan način da to uradite je kreiranje tabele sa spiskom vaših konkurenata i spoljnih faktora koji će uticati na vašu industriju. Tada ćete moći reći kako se oni mogu nositi sa prilikama i prijetnjama.

Korak 4. Odredite svoju poziciju

Kada shvatite koje su snage i slabosti vaših konkurenata, morate odrediti gdje ćete pozicionirati svoju kompaniju u odnosu na konkurenciju. Nešto od ovoga može biti očito iz rezultata vaše analize, ali se također isplati dobro pogledati kako vaše poslovanje funkcionira.

Jedan od najefikasnijih načina da to učinite je kreiranje analize mogućnosti/prijetnji prednosti/slabosti vašeg poslovanja. Rangirajte svoju kompaniju u istim kategorijama u kojima ste rangirali svoje konkurente. Ovo će vam dati još jasniju sliku o tome gdje se vaše poslovanje uklapa u konkurentsko okruženje. Također će vam pomoći da odredite koja područja trebate poboljšati i koje karakteristike vašeg poslovanja trebate iskoristiti da biste pridobili više kupaca.

Preuzeto sa: manager.ba