Korisno

Jesi li kronični prokrastinator? Evo tehnika s kojima ćeš napokon prestati s odugovlačenjem

Učite zadnju noć pred ispit, izrađujete prezentacije par minuta prije nego što trebate poći u školu, a profesorima šaljete projektne zadatke u 29:59, taman u posljednju minutu do posljednjeg zadanog datuma.

Događa li vam se to često – da sve radite u zadnji čas? Ok, imamo i službenu dijagnozu za vas – vi ste službeni i kronični prokrastinator.

Ako vam riječ „prokrastinacija“, nije baš poznata, reći ćemo vam kako je to oblik ponašanja kojeg karakterizira sklonost odlaganju obveza. Ukratko, vi ste majstor – barem po pitanju vještina odugovlačenja. Ono što možete ostaviti za sutra, svakako ne ćete napraviti danas.

Danas vam se to možda događa u školi, na fakultetu, a sutra ćete taj oblik ponašanja prenijeti na posao i na druga područja života.

Psiholozi bi vam dali svakakva objašnjenja, zašto ste skloni takvome ponašanju. No mi se ne ćemo baviti uzrocima, nego ćemo pokušati dati vam prijedloge kako da se pokrenete na vrijeme, kako vam odugovlačenje ne bi zagorčalo život.

  1. Oprostite sebi odugovlačenje

Da biste se mogli koncentrirati na ono što dolazi, oprostite si odugovlačenja u prošlosti, koje vam je zadalo mnoge stresove, glavobolje i probleme. Stvorite pozitivan stav prema sebi i obećajte si da ne ćete više tako, makar si to napišite i uokvirite negdje na vidljivo mjesto.

  1. Postavite si razumne ciljeve

Ako imate neki veliki zadatak, normalno je da ga ne možete riješiti u jednome danu. Preopterećenje može dovesti do stresa i odustajanja, a to ne želite. Stoga si nabavite planer i postavite realne dnevne ciljeve. Planirajte unaprijed ono što svaki dan morate odraditi.

  1. Stvorite ugodan radni prostor

Neuredan radni stol može značiti i zbrku u vašem umu. S druge strane, organiziran radni stol ili prostorija u kojoj inače učite i radite, mogu vam pomoći u povećanju produktivnosti.

  1. Odredite kada ste najproduktivniji

Postoje osobe koje su noćne ptice ili one koje će radije rano ustati i odraditi što moraju. Tako i vi sami morate otkriti u kojem ste dijelu dana najproduktivniji. Nemojte navijati alarm ujutro u 5, da biste nešto odradili, jer ako niste jutarnji tip, to jednostavno neće šljakati.

  1. Nagradite se

Ako završite zadatke koje ste sami sebi zadali – nagradite se nekom sitnicom, bilo to druženjem s najboljom prijateljicom ili kupnjom kakve čokoladice. Vi ćete znati najbolje što vas veseli i što će vas motivirati.

  1. Zamolite nekoga da vas kontrolira

Pritisak uvijek djeluje. Nebitno, bili to roditelji, prijatelji ili braća, ali obavijestite ih o svom problemu i zamolite da vas s vremena na vrijeme pitaju odrađujete li stvari kako treba. Neka budu dosadni i naporni, ako primijete da ne odrađujete zadatke.

  1. Vodite računa o sebi

Nitko ne može ispunjavati na vrijeme zadatke, ako je neispavan, gladan ili žedan. Vodite računa da idete na vrijeme na krevet, da imate zdravu prehranu i životne navike, kako bi se vaš organizam mogao nositi sa svim naporima koje vas tek čekaju.

–teen385.dnevnik.hr

Preuzeto sa: hocu.ba