Događaji

Panel diskusija „Ima li socijalne pravde u BiH?“

Udruženje građana Oštra Nula poziva sve zainteresovane medije da isprate panel diskusiju „Ima li socijalne pravde u BiH?“ koja će se održati u ponedjeljak, 20. februara sa početkom u 17.00 sati u Muzičkom paviljonu „Staklenac“.

Panelisti koji će razgovarati sa nama o temi socijalne (ne)pravde u BiH su Svetlana Cenić, ekonomica, Miroslav Subašić Kaspa, predsjednik udruženja Mozaik prijateljstva i predstavnici sindikata. Razgovor će moderirati Gordana Katana, novinarka i aktivistkinja UG „Radnička solidarnost“. Simbolično smo odlučili da na Svjetski dan socijalne pravde postavimo pitanje kako da građani_ke prežive sa minimalnom platom od 700 KM (koja je u međuvremenu povišena na ovaj iznos, a donedavno je iznosila 650 KM), a sindikalna potrošačka korpa za mjesec decembar je iznosila 2.381 KM.

Porodice u Republici Srpskoj u prema podacima koje je objavio „Savez sindikata RS“ u decembru su izdvajale na prehranu 1.053 KM, stanovanje i komunalne usluge 614 KM, tekuće održavanje domaćinstva 126 KM, nabavka odjeće i obuće je iznosila 172 KM, higijena i njega zdravlja iznosila je 100,25 KM, prevoz 225,75 KM i kultura i obrazovanje 89,10 KM.

Inflacija je u četvrtom kvartalu 2022. godine iznosila 15,9 % po podacima koje je iznijela Centralna banka BIH. Trebali bismo da se utješimo sa ekonomskom prognozom da će za 2023. godinu iznositi 6,1%. Ipak prilikom svakodnevne kupovine osnovnih životnih namirnica čini se da je visina inflacije još viša od ove zvanične prikazane.

Najniža penzija u RS iznosi 275,99 KM zbog toga nije ni čudno što su penzioneri u najvećem broju korisnici javnih kuhinja.

Proteklih decenija „praktična politika“ naših političkih elita je bila sve osim socijalne, iako mnoge stranke u svom nazivu imaju prefiks „socijalistički“.

Nesolidarni su, ne postoje jednaka ekonomska prava, ne postoji socijalna pravda, imamo socijalnu isključenost većine stanovništva i svakim danom društvo je sve siromašnije. Takođe oni koji nisu u novom sazivu NSRS će za svoj nerad dobijati mjesečno 3.000 KM u vidu tzv. „bijelog hljeba“.

Kontakt osoba:
Milica Pralica
065/474-816

Izvor: Saopštenje