Vijesti

Banjaluka prikuplja pomoć za Tursku i Siriju

Predstavnici Gradske uprave su zajedno sa predstavnicima Fondacije “Udružene žene” i Crvenim krstom predstavili akciju “Banjaluka je prijatelj”, u okviru koje će biti organizovano prikupljanje pomoći za Tursku i Siriju, koje su prije nekoliko dana pogođene razornim zemljotresom.

Potvrdila je ovo i Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika, te dodala da se pomoć može dostaviti od 16. februara do 2. marta u prostorije Vatrogasnog doma.

“Mi, nažalost, imamo iskustva sa ovakvim nepogodama, te pozivamo sve građane da budu humani i da učestvuju u ovoj akciji”, kazala je Šukalova.

Dodala je da će ove godine Gradska uprava obilježiti kampanju “Za život žena”, u okviru koje će poslati poruku da Osmi mart nije samo praznik kada poklanjamo cvijet nama bliskim damama i ukazati na njegov značaj, te će u okviru ove kampanje biti organizovana posebna akcija prikupljanja pomoći za Tursku i Siriju pod nazivom “Banjaluka je prijatelj”.

Prema riječima Željkice Ilić, sekretara Gradske organizacije Crvenog krsta Banjaluka, mogu se dostaviti deke za pokrivanje, cerade, vreće za spavanje, stolice, ležajevi na rasklapanje, električne grijalice i higijenski setovi za žene.

“Najviše imamo pitanja građana o dostavljanju odjeće i hrane, ali ovim putem želim naglasiti da to nije potrebno”, kazala je Ilićeva.

Kako ona kaže, svakog radnog dana u periodu od 14 do 18 časova volonteri Crvenog krsta će dežurati u prostorijama Vatrogasnog doma i primati pakete.

Gorica Ivić iz Fondacije “Udružene žene” Banjaluka kaže da je suština 8. marta da se podstiču ekonomska, društvena i politička dostignuća žena.

Objasnila je da ženske nevladine organizacije počivaju na principu solidarnosti.

“Ženska solidarnost je vrlo važna, a pogotovo u kriznim situacijama kao što je ova. Zbog toga pozivamo sve sugrađanke, ako su u mogućnosti, da ženama iz Turske i Sirije sa posebnom pažnjom pripreme pakete i da razmišljaju šta bi njima u tom trenutku bilo najvažnije”, kazala je ona.

Dodala je da bi bilo dobro da paketi budu u kutijama za cipele, kako se u transportu ne bi raspadali.

Preuzeto sa: nezavisne.com